17. maiboller

17maiboller_17mai_boller_gjærbakst_vaniljekrem-bringebær_solbær_oppskrift_bakemagi_4

Kaker og boller hører til på 17. mai! Gjærbakst kan du bake dager i forveien og legge i fryseren, så har du en mindre ting å tenke på på den store dagen. I år har jeg fylt fryseren med disse flettebollene som er fylt med vaniljekrem og toppet med bær og hvitt perlesukker. De ser mer avanserte ut enn de er. Om du kan flette helt vanlige fletter, lager du enkelt disse bollene.

17maiboller_17mai_boller_gjærbakst_vaniljekrem-bringebær_solbær_oppskrift_bakemagi_3

Boller med vaniljekrem og bær, ca 20 stk

  • 4 dl melk
  • 20 gr fersk gjær
  • 1 egg
  • 125 gr sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • ca 1000-1100 gr hvetemel
  • 125 gr smør, romtemperert
  • Vaniljekrem
  • 5 dl melk
  • frø fra 1/2-1 vaniljestang
  • 100 gr sukker
  • 4 eggeplommer
  • 4 ss maizena, bruk måleskje
  • Topping
  • vaniljekrem
  • bringebær
  • solbær/blåbær
  • vann/melk til pensling
  • hvitt perlesukker

17maiboller_17mai_boller_gjærbakst_vaniljekrem-bringebær_solbær_oppskrift_bakemagi

Lag vaniljekremen først da den trenger litt tid til å avkjøles. Ha melk og vaniljefrø i en kjele og kok opp under omrøring. Rør hele tiden, det brenner seg fort. Pisk eggeplommer, sukker og maisenna godt sammen i en bolle. Når melkeblandingen har kokt opp, helles litt av denne over i eggeblandingen. Pisk dette godt sammen og hell dette over i kjelen med resten av den varme melken. Sett kjelen over varmen igjen og pisk godt til kremen blir tykk. Unngå at kremen koker for lenge, da vil den gjerne skille seg.

Ha vaniljekremen over i en vid bolle eller form. Kle den med plastfolie med en gang. For å unngå kondens og snerk, legg plastfolien helt inntil kremen og la den avkjøles i kjøleskap. Legg gjerne et fryseelement under formen og et oppå kremen for hurtigere avkjøling.

17maiboller_17mai_boller_gjærbakst_vaniljekrem-bringebær_solbær_oppskrift_bakemagi_2

Lag deigen ved å varme opp melk til den holder 20-25 grader og hell den over i en bakebolle. (Om du elter lenge, 20-30 minutter i kjøkkenmaskin, trenger du ikke å varme melken da eltingen gjør deigen varm nok til å aktivere gjæren). Tilsett gjær og egg. Bland sukker, kardemomme, salt og halvparten av hvetemelet, og tilsett dette i væsken og godt. Tilsett mel til deigen slipper bollen. Tilsett deretter smør i terninger og elt det godt inn i deigen, gjerne 10-15 minutter. Dekk bakebollen med plast og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse.

Strø litt mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut av bollen. Del deigen i ønsket antall emner. Del hvert emne i tre og trill de ut til lange strimler på ca 20 cm. Flett en vanlig flette av strimlene. Rull fletten sammen som en spiral og legg skjøten under bollen. Legg flettebollene på stekeplate kledd med bakepapir og la de heve under plast i ca 45 minutter.

Lag en fordypning midt i bollene og fyll med vaniljekrem (bruk gjerne en sprøytepose). Legg bringebær og solbær/blåbær vaniljekremen. Pensle bollene med litt vann eller melk og strø over hvitt perlesukker. Stek bollene midt i ovnen på 220 grader over- og undervarme i 8-12 minutter. Bollene er ferdige når de er gyllenbrune og har en hul lyd når du banker lett på undersiden. Avkjøl bollene på rist under et håndkle.

17maiboller_17mai_boller_gjærbakst_vaniljekrem-bringebær_solbær_oppskrift_bakemagi_5

Leave a Reply