Hvetehorn 

Horn_fyltehorn

Fine hvetehorn med valmuefrø er en favoritt fra barndommen. De skulle serveres med ost og skinke, agurk og paprika, og klappes sammen – og det er fortsatt sånn de skal spises i dag. Nostalgi! Disse hornene er smakfulle og luftige, og med et litt annerledes mønster enn de tradisjonelle hornene. Lag gjerne dobbel porsjon, disse går fort unna! Nederst i innlegget finner du fremgangsmåten for kaldheving av hornene – supert til helgefrokosten!

Horn_fyltehorn6

Horn, 16 stk

 • 5 dl melk
 • 1 ts akasiehonning eller annen klar honning (evnt sukker)
 • 20 gr fersk gjær (0,5 pk tørrgjær)
 • 1 egg
 • 1 ts salt
 • 800-900 gr hvetemel
 • 50 gr smør, romtemperert
 • 1 egg
 • valmuefrø

Horn_fyltehorn2

I denne oppskriften trenger du ikke varmen melken først. Deigen eltes lenge i kjøkkenmaskin så væsken blir varm og aktiverer gjæren.

Ha alle ingrediensene i bollen (hold igjen litt av melet) bortsett fra smør. Tilsett mel til deigen er elastisk og slipper bollen. Tilsett smør i terninger og elt deigen godt i kjøkkenmaskin i minst femten-tjue minutter på lav hastighet. Dekk bollen med plast og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse.

Hvelv deigen ut på et melet underlag, og del den i to like store emner. Kjevle hvert emne til en sirkel med en tykkelse på ca 0,5-1 cm. Del sirkelen inn i åtte trekanter, bruk gjerne et pizzahjul. Skjær tre snitt fra spissen av hver trekant. Snittene gir hornene det fine mønsteret. Rull deigen fra den brede siden og innover mot spissen med snittene. Legg hornene med spissen ned, på en stekeplate med bakepapir. Form hornene ved å bøye hver side mot hverandre slik at de danner en halvmåne. Dekk hornene med plast og la de etterheve i 30-40 minutter.

Horn_fyltehorn3

Pensle hornene med et sammenvispet egg og strø over valmuefrø. Stek hornene midt i ovnen på 220 grader over- og undervarme eller 200 grader varmluft i 10-12 minutter. Hornene er ferdige når de er gylne og man hører en hul lyd når man dunker lett på undersiden. Avkjøl hornene på rist, under et håndkle.

Horn_fyltehorn4

Kaldheving: Hvis du heller vil kaldheve og gjøre alt klart til helgefrokosten, så kan du fint bruke denne deigen, men reduser gjærmengden noe. Bland kald melk, 10 gr fersk gjær (1-2 ts tørrgjær), egg, honning, salt og halvparten av hvetemelet sammen i en kjøkkenmaskin og elt godt. Tilsett mel til deigen blir smidig og slipper bollen. Tilsett smør i terninger og elt smøret godt inn i deigen i ca ti minutter. Lag hornene som beskrevet ovenfor, og legg de på stekeplater kledd med bakepapir. Dekk de godt med plast og sett de i kjøleskapet over natten. Ta de ut i romtemperatur, fjern plasten for å slippe ut kald luft og legg på ny plast som ikke er fuktig, etter ti minutter. Sett gjerne stekebrettet over oppvaskkummen med litt varmt vann i. La hornene stå en times tid, pensle de med egg og strø over valmuefrø, og stek de som beskrevet ovenfor.

Hornene kan fint fryses. Pakk de inn i plast når de er avkjølt og frys ned. La de tine i romtemperatur og lunk de på 150 grader varmluft i 3-4 minutter rett før servering. Server med godt pålegg eller som tilbehør til middagen.

5 thoughts on “Hvetehorn 

 1. […] til retter som suppe, lasagne og salat. Oppskrift på gode og myke horn med fint mønster finner du her, og hva med å servere de til en smakfull og kremet pastasalat? Pastasalat er så godt, og lages i […]

 2. […] -som når man deler en rund pizza), bruk gjerne et pizzahjul. Om du vil ha mønster som på disse hornene, kan du lage to-tre snitt i hver snipp. Legg ulike bær og sjokolade midt på den brede delen av […]

 3. […] Brødkrutonger lager du enkelt selv – de er både bedre på smak og mye billigere enn å kjøpe ferdige! Gi nytt liv til det tørre brødet, samtidig som du unngår matsvinn. Du kan bruke både fint og grovt brød. Krutonger kan du også lage av rester fra blant annet fletteloff, hamburgerbrød og hvetehorn. […]

 4. […] til retter som suppe, lasagne og salat. Oppskrift på gode og myke horn med fint mønster finner du her, og hva med å servere de til en smakfull og kremet pastasalat? Pastasalat er så godt, og lages i […]

Leave a Reply