Foccacia er godt tilbehør til blant annet supper, salater og gryter, og en selvfølge på et tapasbord. Eltefri foccacia er noe av det enkleste man kan lage når det kommer til gjærdeig, og foccacia passer like godt til hverdagsmiddagen som til helgekosen. Denne oppskriften kan enkelt dobles og stekes i stor langpanne om man ønsker det – kjekt å fryse og ta opp til middag.
Foccacia, liten langpanne/paiform (26 cm)
- 15 gr fersk gjær
- 5 dl vann
- 1 ts akasiehonning (kan erstattes med sukker)
- 0,5 ts salt
- 3 ss olivenolje
- 600-650 gr hvetemel (erstatt gjerne 100-150 gr med fullkornshvetemel)
- olivenolje
- maldonsalt
- fetaost i terninger
- fersk rosemarin
Smuldre gjær i en bakebolle og rør den ut i lunkent vann (25-30 grader). Rør inn akasiehonning og olivenolje, og tilsett salt og hvetemel. Bland ingrediensene godt sammen til man får en jevn røre som minner om tykk grøt. Deigen skal være litt klissete når den er ferdig. Dekk bollen med plast og la deigen heve i minst en time eller til dobbel størrelse på et lunt sted.
Kle en liten langpanne, en paiform eller en springform med bakepapir og hvelv deigen over i formen. Ta litt olivenolje på fingrene og trykk deigen jevnt ut i formen. Dekk formen med plast og la deigen etterheve i ca 30 minutter.
Ringle litt olivenolje over deigen og prikk deigen med en finger. Dryss over maldonsalt, sett i noen blader fersk rosemarin og trykk fetaost i terninger ned i deigen. Her kan man også bruke tørket rosemarin, timian og andre tørkede og ferske urter, solmodne og tørkede tomater, oliven m.m.
Stek foccaciabrødet på nederste rille i ovnen, på 220 grader over- og undervarme, eller på 200 grader varmluft. Stekes i ca 35-45 minutter avhengig av form og stekeovn. Når jeg lager foccacia i paiform, må den stekes litt lenger enn om jeg lager i langpanne. For å unngå at brødet blir for godt stekt på toppen, kan man legge over et bakepapir mot slutten av steketiden.
Ta foccaciaen ut av formen når den er ferdig stekt, og avkjøl den på rist.
Del foccaciaen i porsjonsstykker når den er avkjølt, pakk i plast og frys ned til senere. Tin brødet i romtemperatur og lunk det på 150 grader varmluft i fem minutter. Da smaker det nesten som nybakt – og er gjort i en fei i en hektisk hverdag.
Denne oppskriften funker i hverdagen! Jeg lager den for andre gang nå, til fiskesuppe. Bruker bare salt og olivenolje – men den blir så fin i den forma ❤
Så koselig å høre, Ida 😊 Det er en av de mest brukte oppskriftene her hjemme, den passer til så mye.