Kanelboller er og blir en uslåelig favoritt! Jeg lager de som oftest i knuteform, men innimellom kommer nostalgien fram i meg og da blir det gode, gamle kanelsnurrer – eller kanel i svingene! Lag gjerne dobbel porsjon og frys ned – da har du deilig bakst å ta opp gjennom hele påsken!
Kanelboller, ca 25 stk
- 4 dl melk
- 20 gr fersk gjær
- 1 egg
- 125 gr sukker
- 2 ts kardemomme
- 0,5 ts salt
- ca 700-800 gr hvetemel (melmengde kan variere stort fra deig til deig, selv om du bruker den samme oppskriften hver gang. Noen ganger trenger du mindre, andre ganger mer. Derfor er melmengdene i oppskriftene mine kun ca-mål)
- 125 gr smør, romtemperert
- Fyll
- 100 gr smør, romtemperert
- sukker
- kanel
- Pensling
- 1 egg
- perlesukker
Ved dobling av deigen, trenger man ikke øke gjærmengden veldig. 25 gram er mer enn nok bare deigen blir eltet godt, og den får heve og etterheve lenge nok.
Varm opp melk til den holder 20-25 grader og hell den over i en bakebolle. Elter du 20-30 minutter i kjøkkenmaskin, trenger du ikke å varme opp melken. Ha i gjær, egg, sukker, kardemomme og halvparten av melet samt salt (ha dette i melet så det ikke berører gjæren direkte). Juster med mer mel til deigen er smidig og slipper bollen. Elt deigen godt i kjøkkenmaskin i minst ti minutter. Tilsett smør i terninger og elt i minst ti minutter. Dekk bollen med plast og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse.
Strø litt mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut av bollen. Kjevle deigen ut til et rektangel. Smør ut smør over hele deigen, og dryss over sukker og kanel. Ta tak i den lengste siden av deigen og rull leiven sammen. Pass på å stram deigen etterhvert som du ruller, da holder bollene seg bedre sammen under steking. Bruk en skarp kniv og skjær skiver med rundt 2 cm tykkelse. Legg enden av deigen på hver bolle på undersiden av bollen, så spriker den ikke under steking. Legg kanelbollene på stekeplater kledd med bakepapir. Dekk de med plast og la de heve på et lunt sted i ca 45 minutter eller til de har nådd dobbel størrelse.
Pensle bollene med litt sammenpisket egg og strø over litt perlesukker. Stek knutene midt i ovnen på 220 grader over- og undervarme eller 200 grader varmluft i 10-12 minutter. Kanelbollene er ferdige når de er gyllenbrune og har en litt hul lyd når du banker lett på undersiden. Avkjøl bollene på rist. Server kanelbollene gjerne med litt melisglasur tilsatt noen dråper sitronsaft.
Kanelbollene kan fint fryses (uten melis). Avkjøl de før de pakkes godt i plast og fryses ned. La de tine i romtemperatur en times tid og lunk de i ovnen på 150 grader varmluft i 2-3 minutter før servering.