Meiseboller

Meiseboller_fuglemat_2

Meiseboller formet som fine figurer er et dekorativt innslag i hagen og næringsrikt for fuglene i nærområdet. De siste årene har jeg laget meiseboller av julens rester – det blir alltid både nøtter og matfett igjen etter julefeiringa. Når jeg lager fuglemat, lager jeg en stor porsjon siden vi har mange sultne fugler som venter trofast på både frokost, lunsj og middag. Har du ikke så mange fugler i hagen, kan du halvere oppskriften. Men du kommer nok til å få flere fjærkledde venner om du serverer gode og fine meiseboller!

Meiseboller_fuglemat_3

Meiseboller, stor porsjon

  • 600 gr Delfiafett eller Flott matfett
  • 300 gr nøtter (jordnøtter, valnøtter, hasselnøtter, mandler o.l, usaltede)
  • 200 gr solsikkekjerner
  • 150 gr havregryn
  • 200 gr hvetemel
  • 50 gr tørkede aprikoser
  • 50 gr rosiner

Meiseboller_fuglemat_8

Denne gangen hadde jeg 200 gr Flott matfett til overs, så jeg erstattet litt av Delfiafettet med dette. Om det er plussgrader og mildt ute, bruker jeg størst andel av eller kun Delfiafett da det tåler mildere temperatur enn Flott før det smelter. Er det derimot minusgrader og en god norsk vinter, bruker jeg mer av Flott – som også er billigere.

Smelt matfettet på lav varme og avkjøl til romtemperatur. Finhakk eller mal nøtter, sosikkekjerner, havregryn, aprikoser og rosiner i en foodprosessor eller blender, til ingrediensene har passende størrrelse for små fugler. Ha ingrediensene over i en bolle og bland inn hvetemel. Tilsett matfettet og bland dette godt sammen med det tørre.

Legg pepperkakeformer på et flatt underlag kledd med bakepapir, feks skjærebrett, stekebrett eller bunnen i en fryseskuff. Dekk bunnen av formen med fuglematen, og legg hyssing eller silkebånd over massen (la snoren gå gjennom hele formen da fuglene gjerne spiser fra toppen av ned – da faller ikke bunnen av meisefiguren på bakken). Jeg knyter noen knuter langs snoren slik at den fester seg bedre i massen og ikke sklir gjennom. Fyll maten over snoren og fyll pepperkakeformen full. Trykk massen godt ut i kantene.

Man kan også fylle massen i muffinsbrett, en melkekartong, plastbeger, i glass eller bolle (husk å legge i en snor så man får hengt det opp) eller i gamle kaffekrus og sausenebb, og henge de opp med en snor i hanken.

Pynt med bær, frø og tørkede frukter. Her har jeg brukt frosne blåbær, rosiner og tørkede aprikoser i stjerneform ved å bruke små utstikkere.

La meisefigurene stivne i et døgn i kjøleskap, en kjølig bod eller noen timer i fryseren. Løsne pepperkakeformene ved å gni langs kanten med varme fingre eller en varm klut. Oppbevar fuglematen kjølig frem til den henges ut. Hvis man bruker fersk/fryst frukt og bær, bør de henges ut med en gang da dette mugner ved oppbevaring.

Meiseboller_fuglemat_10

Mann – og koneformene samt det største hjertet er så store at til og med trostene sitter på toppen av figurene og spiser av de sammen med meisene, og rødstrupene spiser nedfallet på bakken. Her får alle mat, store som små!

Leave a Reply