Jordbærmousse på nøttebunn laget av hasselnøtter og marengs – smak av sommer! Kaken er enkel å lage selv om det tar litt tid før moussen stivner, og her kan man bruke de nøttene og bærene man foretrekker.
Hasselnøttbunn, springform 22-24 cm
- 3 eggehviter
- 130 gr sukker
- 150 gr malte hasselnøtter
Sett ovnen på 170 grader over- og undervarme, og kle springformen med bakepapir.
Ha eggehviter i en bolle og pisk de stive i en kjøkkenmaskin eller med en håndmikser. Tilsett litt og litt sukker underveis i piskingen. Pisk til stiv marengs. Dette tar gjerne rundt 15 minutter. Mal hasselnøttene i en blender eller foodprosessor. Ha nøttene i marengsen og bland de godt inn med en slikkepott. Ikke rør mer enn nødvendig, da beholder man mest mulig luft i marengsen.
Hell røren i springformen. Stek bunnen på nederste rille i 40-45 minutter. Ta den ut av ovnen når den er ferdig stekt, og la den avkjøles i formen i 15 minutter. Ta nøttebunnen ut av springformen, og løsne den fra bakepapiret. Avkjøl nøttebunnen på rist.
Vask og tørk formen, og sett nøttebunnen tilbake i springformen, gjerne på et bakepapir dersom du ønsker å flytte kaken over på et serveringsfat når den har stivnet.Eller sett bunnen direkte på et serveringsfat og sett springformen rundt. Kle kanten på springformen med bakepapir (smør gjerne kantene med litt smør slik at papiret fester seg) – da er det enklere å fjerne springformen fra kaken.
Nøttebunnen kan lages ferdig flere dager i forveien. Pakk den inn i plast og oppbevar den i kjøleskap.
Jordbærsaus
- 400 gr jordbær, ferske eller frosne
- 100 gr sukker
- 2 ss sitronsaft
Blend jordbærene til en jevn saus i en blender eller foodprosessor. Ha jordbærsaus, sukker og sitronsaft i en kjele. Kok opp under omrøring, og la blandingen småkoke i 2-3 minutter til sukkeret har løst seg opp. Avkjøl jordbærsausen.
Her kan man gjøre det mer lettvint og heller bruke 400 gram jordbærsyltetøy eller annet syltetøy. Blend syltetøyet til en jevn masse og bruk dette istedenfor jordbærsaus.
Jordbærmousse
- jordbærsaus, alt du lagde
- 4 plater gelatin, evnt 1-2 plater mer for fastere mousse
- 6 dl fløte
- 100 gr sukker
- saft fra en halv sitron
Mengden fløte og sukker kan med fordel halveres om man ønsker en mindre mektig kake.
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 7-10 minutter. Varm opp halvparten av jordbærsausen. Klem vannet ut av gelatinplatene og smelt de i den varme jordbærsausen. Rør godt så gelatinen løser seg helt opp. Tilsett resten av jordbærsausen og bland godt. Avkjøl sausen til den holder romtemperatur.
Pisk fløte og sukker til stivpisket krem. Vend jordbærsausen inn i kremen med en slikkepott. Smak til med sitronsaft for en syrligere og friskere jordbærkrem. Bland godt, men ikke for mye så luften blir slått ut av kremen.
Hell jordbærmoussen over nøttebunnen. Dekk kakeformen med plast og sett den i kjøleskap i fire-fem timer, eller gjerne natten over så smakene får satt seg ordentlig.
Fjern springformen og bakepapir, og sett kaken på et serveringsfat. Server jordbærmoussekaken med friske jordbær og hakket sjokolade.
[…] erstatt kirsebærsausen med en mindre kraftig (og mer barnevennlig) saus, som bringebærsaus eller jordbærsaus. Ønsker du kun vaniljesmak på panna cottaen, kan du fint droppe […]
[…] ene kaken, ville jeg heller ha fylt den med et friskere og syrligere fyll som bringebærmousse, jordbærmousse eller med vaniljekrem og fløtekrem, og masse […]