Gulrotkake med ostekrem er veldig godt, og enkelt å lage. Lag den gjerne i to små springformer og del hver kakebunn i to, så får man en fin og høy kake med tre lag krem!
Gulrotkake, springform 22 cm eller 2 springformer 15 cm
- 160 gr gulrot
- 3 egg, romtemperert
- 135 gr sukker
- 135 gr smør
- 180 hvetemel
- 1,5 ts bakepulver
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ts kanel
- 1 ts kardemomme
- 0,5 dl mandler, grovhakkede (kan sløyfes)
Forvarm ovnen på 200 grader over- og undervarme, eller 180 grader varmluft.
Riv gulrøtter grovt. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bland mel, bakepulver, vaniljesukker, kanel og kardemomme godt sammen. Smelt smøret og tilsett dette i eggedosisen og pisk godt inn. Sikt det tørre inn i eggedosisen, og vend inn med slikkepott. Tilsett revet gulrot og eventuelt mandler, og bland inn.
Smør en springform 22 cm eller to former 15 cm med smør eller matfett. Legg gjerne bakepapir i bunn og langs sidene, og smør dette med smør også. Fordel røren i formene. Stek på nederste rist i 20-40 minutter, avhengig av størrelse på springformen. De små formene på 15 cm blir fort ferdige. Følg med, stekes de for lenge blir de fort tørre. Stikk en kakenål i kaken på slutten av steketiden. Er den ren, er kaken ferdig. Ta kaken ut av ovnen og la den hvile fem minutter i formen før den hvelves over på rist. Avkjøl kaken under klede før den fylles med ostekrem.
Ostekrem
- 300 gr smør, romtemperert
- 250 gr melis
- 2 ts vaniljesukker eller frø fra en vaniljestang
- 2,5 ss sitronsaft
- 300 gr naturell kremost, romtemperert
Ha smør, melis og vaniljesukker i en bolle og miks det i kjøkkenmaskin eller med en håndmikser til det blir en jevn og luftig smørkrem. Dette tar gjerne 10-15 minutter. Tilsett sitronsaften. Rør kremosten myk og jevn med en slikkepott, og ha den over i smørkremen. Pisk det sammen i kjøkkenmaskin, men ikke miks særlig lenger enn at kremen akkurat er blandet sammen. Da vil kremen bli tynn og miste fastheten. Om du skal sprøyte kremen fra sprøytepose, sett kremen kjølig i ti minutter før den legges over i sprøyteposen.
Oppskriften på ostekremen kan gjerne halveres om man ikke ønsker masse fyll – dette er en stor porsjon.
Del kakebunnen i to eller tre, dynk bunnene godt med en god appelsinjuice og fyll med masse deilig ostekrem. Ha kremen over i en sprøytepose (jeg har brukt rund tip fra Wilton, nr. 12) og dekk kaken med fine topper. Sett kaken kjølig og la den stå i romtemperatur en liten halvtime før serving.