Syrinsukker

syrinsukker_syrin_sukker_spiseligeblomster_spiselig_blomst_baking_norgesglass_oppskrift_bakemagi

Finnes det noe som dufter bedre enn syriner – hvite, lilla og rosa blomster som bærer bud om sommer? Hvis du er like heldig som meg og har en syrinbusk eller to i hagen, kan du legge den deilige duften på et glass! Syrinsukker lager du enkelt, og det kan gi et lite hint av syrin i ulike bakverk. Godt på pannekaker og vafler, eller i en kopp te. Syrinsukker kan brukes istedenfor vanlig sukker i det meste av bakverk, så lag gjerne et stort glass om du vil forlenge syrinens herlige duft! Oppskriften er oppdatert med en ny fremgangsmåte – se lenger ned i innlegget.

syrinsukker_syrin_sukker_spiseligeblomster_spiselig_blomst_baking_norgesglass_oppskrift_bakemagi_5

Syrinsukker

  • sukker, gjerne finkornet
  • syrin, utsprunget
  • glass med lokk

1 dl syrin og 2 dl sukker er gjerne et greit blandingsforhold. Bruk gjerne mer syrin eller mindre sukker for en mer fremtredende smak og duft, eller om syrinen din ikke dufter like sterkt.

syrinsukker_syrin_sukker_spiseligeblomster_spiselig_blomst_baking_norgesglass_oppskrift_bakemagi_4

Vær sikker på at den syrinen du plukker er spiselig, som Syringa Vulgaris (vanlig duftsyrin). Plukk syrin og skyll de godt i kaldt vann så du blir kvitt pollen og insekter. Snitt stilken og sett blomstene i vann. Pass på så blomsterknoppene ikke berører vannet. La syrinblomstene tørke.

Rens syrinblomstene for stilker, du skal kun bruke den fargede blomsten. Legg syrin og sukker lagvis i et glass og sett på lokket. Ikke fyll glasset mer enn 2/3 da du trenger litt plass til å røre i. Sett glasset mørkt.

Rist på glasset eller rør i sukkeret med skje hver dag en ukes tid. Sukkeret kan bli litt fuktig av syrinen, så du kan med fordel lette litt på lokket (eller fjerne gummiringen om du bruker type Norgesglass) så sukkeret tørker. Etter en uke eller to er sukkeret klar til bruk. Da fjerner du blomstene om de har blitt brune (de vil gjerne visne og bli brune) – det gjør du enkelt ved å sikte sukkeret i en sikt. Om blomstene har tørket pent inn, lar jeg de bli i sukkerglasset.

Oppdatert:
Jeg har prøvd meg fram med en annen fremgangsmåte, som ble til ved en tilfeldighet. Dette er måten jeg foretrekker å gjøre det på da jeg synes lukten blir bedre, og blomstene holder seg finere, men det er jo smak og behag. Vask blomstene som beskrevet ovenfor, men istedenfor å snitte de og sette de i vann, plukker du av alle blomsterhodene og legger de imellom to lag tørkepapir. Legg dette på et mørkt sted og la blomstene tørke inn. Dette tar en liten uke. Legg de tørkede blomstene på glass sammen med sukker, skru på lokk og oppbevar syrinsukkeret mørkt. Etter et par uker er det klar til bruk. Her trenger du ikke å sile blomstene fra sukkeret, da blomstene gjerne har tørket pent inn og bevart fargen før det ble lagt på glass. Hvis du vil ha helt finkornet sukker, kan du male de tørkede blomstene i en blender e.l. og blande dette inn i sukkeret.

syrinsukker_syrin_sukker_spiseligeblomster_spiselig_blomst_baking_norgesglass_oppskrift_bakemagi_3

 

 

3 thoughts on “Syrinsukker

  1. Finnes det Syriner i Norge som ikke er spiselig??? Jeg laget syringele i går, nå er jeg usikker på om man kan spise dette.. siden di nevnte at : pass på at de steinene du plukker er spiselige !!!! Hilsen mommo

    1. Hei! Så vidt jeg vet er den spiselige syrinen den mest vanlige hagesyrinen 🙂

Leave a Reply