Urterundstykker med ramsløk 

rundstykker_urterundstykker_urter_ramsløk_bakemagi_3

Rundstykker med smak av urter er godt å servere til supper og salater, og tilsetter man litt grovt mel, blir de litt sunnere til hverdagsmiddagen. Disse rundstykkene har jeg penslet med ramsløk blandet med olje, ferdig på glass fra en lokalprodusent. Om Bondens marked arrangeres i nærheten av deg, anbefaler jeg å ta en tur – der er det gjerne masse godsaker fra lokale bønder.

rundstykker_urterundstykker_urter_ramsløk_bakemagi_4

Urterundstykker, ca 12 stk

  • 3 dl lettmelk
  • 20 gr fersk gjær
  • 1 ss akasiehonning eller annen klar honning, evnt sukker
  • 1 ts salt
  • 1 egg
  • 100 gr fullkornshvetemel eller annet grovt mel
  • 400-500 gr hvetemel
  • 40 gr smør, romtemperert
  • ramsløk med olje fra feks Nøring (lignende fåes gjerne på Bondens marked og butikker som fører lokalmat). Eller lag egen urteblanding med ønskede urter som basilikum, oregano, timian eller med hvitløksfedd. Kjør friske urter/hvitløk med 1 dl god olje i en blender, og smak til med litt havsalt.

rundstykker_urterundstykker_urter_ramsløk_bakemagi

Varm opp melk til den holder 20-25 grader og hell den over i en bakebolle. Smuldre gjær og tilsett honning, salt, egg, fullkornshvetemel og halvparten av hvetemelet. (Elter du for hånd, smelt smøret sammen med melken og rør ut gjæren før du tilsetter resten av ingrediensene). Elt deigen i kjøkkenmaskin, og tilsett mer mel til deigen er smidig og slipper bollen. Tilsett smør i terninger og elt deigen godt. Dekk bollen med plast og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse.

rundstykker_urterundstykker_urter_ramsløk_bakemagi_2

Strø litt mel på kjøkkenbenken eller gni den inn med litt smør, og hvelv deigen ut av bakebollen. Del deigen inn i 12 like store emner, bruk gjerne en kjøkkenvekt. Del hver av emnene i to og trill to pølser ca 20 cm lange. Tvinn de to deigpølsene sammen. Ta tak i den ene enden og la den bli midten, som midten i en spiral og legg den tvinnede deigen rundt og rundt. Legg enden under bollen så den ikke spriker under steking. Dekk rundstykkene med plast og la de etterheve på et lunt sted i ca 30-40 minutter.

Pensle rundstykkene med urteoljen, eller med sammenvispet egg for rundstykker uten urtesmak. Stek de midt i ovnen på 220 grader over- og undervarme eller 200 grader varmluft, i 10-13 minutter. De er ferdige når de er gylne, og det kommer en hul lyd når du banker lett på undersiden. Avkjøl rundstykkene på rist under et klede.

rundstykker_urterundstykker_urter_ramsløk_bakemagi_6

Rundstykkene kan gjerne fryses. Pakk de inn i plast når de er avkjølt og frys ned. La de tine i romtemperatur og lunk de på 150 grader varmluft i 3-4 minutter rett før servering.

 

Leave a Reply