Tebriks med hjertemønster

tebriks_tebirks_rundstykker_frokostrundstykker_frokostbrød_valmuefrø_oppskrift_bakemagi_3

Tebriks, eller frokostbrød som noen også kaller det, er smakfulle rundstykker med smør brettet inn i deigen, og toppet med valmuefrø. Deigen krever ikke like lang eltetid som mye annen gjærbakst, og er derfor enkel å lage uten kjøkkenmaskin. Server tebriksene med godt pålegg til helgefrokosten eller i nistepakken, eller som tilbehør til middagen.

tebriks_tebirks_rundstykker_frokostrundstykker_frokostbrød_valmuefrø_oppskrift_bakemagi_1

Tebriks, ca 12 store

 • 5 dl melk
 • 20 gr fersk gjær, evnt 1/2 pose tørrgjær
 • 2 egg
 • 2 ss klar honning, evnt 2 ss sukker
 • 1 ts salt
 • 800-1000 gr hvetemel
 • 50 gr smør, ta det ut en times tid før bruk. Kan sløyfes – men da blir gjerne konsistensen litt “kort”. Anbefaler å bruke smør.
 • Fyll og pensling
 • 100 gr romtemperert smør
 • sammenpisket egg
 • valmuefrø

tebriks_tebirks_rundstykker_frokostrundstykker_frokostbrød_valmuefrø_oppskrift_bakemagi_2

Varm opp melk til den holder 20-25 grader og hell den over i en bakebolle. Rør ut fersk gjær, og tilsett honning og egg. Elt inn halvparten av melet og saltet (og tørrgjær om man bruker det). Tilsett mel til deigen slipper bollen. Tilsett smør i terninger og elt deigen i kjøkkenmaskin eller for hånd i fire – fem minutter til den er jevn og smidig. Dekk bollen med plast og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse.

tebriks_tebirks_rundstykker_frokostrundstykker_frokostbrød_valmuefrø_oppskrift_bakemagi

Hvelv deigen ut på et melet underlag, og kjevle den ut til et rektangel. Smør 2/3 av langsiden av rektangelet med det romtempererte smøret. Brett deigen i tre, start med den usmurte langsiden først og brett den over halvparten av deigen dekket med smør. Brett den andre langsiden med smør over denne, og snu leiven slik at skjøten kommer ned mot benken. Nå har du tre lag med deig, og kan skjære den i tolv biter med en skarp kniv. Hvis du vil ha flere lag med smør og deig, som på bildene her (da blir de litt høyere og ikke så lange og flate), kjevler du leiven du har brettet sammen til den blir en halv gang større enn den er nå. Gjenta prosessen med å smøre smør på 2/3 av rektangelet, og brett deigen som tidligere. Legg leiven med skjøten ned mot bordet, og del leiven i 12. Legg tebriksene på et stekebrett kledd med bakepapir. Dekk tebriksene med plast og la de etterheve på et lunt sted i 30-40 minutter.

tebriks_tebirks_rundstykker_frokostrundstykker_frokostbrød_valmuefrø_oppskrift_bakemagi_4

Pensle tebriksene med et sammenvispet egg og strø over valmuefrø. Om du vil lage mønster med valmuefrøene, kan du klippe ut en sjablong fra et papirark og legge på tebriksene når de er penslet med egg. Strø over valmuefrø, og fjern sjablongen.

Stek tebriksene midt i ovnen på 220 grader over- og undervarme eller 200 grader varmluft i 10-12 minutter. Tebriksene er ferdige når de er gylne og man hører en hul lyd når man dunker lett på undersiden. Avkjøl tebriksene på rist, gjerne under et håndkle.

tebriks_tebirks_rundstykker_frokostrundstykker_frokostbrød_valmuefrø_oppskrift_bakemagi_5

Tebriksene kan fint fryses. Pakk de inn i plast når de er avkjølt og frys ned. La de tine i romtemperatur og lunk de på 150 grader varmluft i 3-4 minutter rett før servering.

6 thoughts on “Tebriks med hjertemønster

 1. Nyydelig bakverk!!!

 2. Denne tror jeg nok jeg kommer til å prøve. 😀

 3. Disse vil jeg også lage. Ser helt nydelig ut

  1. Tusen takk, Kristin 😊 Disse lager du enkelt, du som er så flink 😃

Leave a Reply