Julebrød

Julebrød, eller julekake som jeg er vant med, er like godt resten av året som i jula. Lukten av nystekte julekaker tar meg rett tilbake til mammas kjøkken – varm julekake med meierismør, skåret med ostehøvel! Denne oppskriften er fra min mormor, og her kan man tilsette det man liker best, være seg rosiner og sukat eller ingen av delene om man foretrekker det.

Julekake_julebrød_bakemagi_2

Julekake, 2 store eller flere små

  • 4 dl melk
  • 20 gr fersk gjær
  • 125 gr sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 150 gr rosiner
  • ca 800-900 gr hvetemel (melmengde kan variere stort fra deig til deig, selv om du bruker den samme oppskriften hver gang. Noen ganger trenger du mindre, andre ganger mer. Derfor er melmengdene i oppskriftene mine kun ca-mål)
  • 125 gr romtemperert smør
  • 1 egg

Julekake_julebrød_bakemagi_5

Legg rosinene i vann i 20 minutter, og sil deretter av vannet. Varm melken til den er 25-30 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over melken og rør ut gjæren. Bland inn sukker, kardemomme, rosiner og halvparten av melet. Elt på middels hastighet i kjøkkenmaskin og tilsett mel til deigen blir fast og smidig – elt gjerne 15 minutter. Tilsett romtemperert smør i terninger, og elt det godt inn i deigen. Kle bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

Legg deigen på et melet underlag og del den inn i to eller flere emner. Form emnene til boller og la de hvile på kjøkkenbenken under plast i 15-20 minutter. Form deretter bollene til avlange brød eller annen ønsket form, jeg lager helst avlange da jeg synes det er enklere å få de gjennomstekte. Legg brødene over på stekeplate kledd med bakepapir. La de heve under plast til de er nesten dobbelt så store.

Skjær noen snitt i brødene og pensle de med sammenpisket egg eller litt melk. Stek brødene på nederste rille på 200 grader på over- og undervarme i ca 20-30 minutter, eller til de er gjennomstekte. Legg gjerne over et bakepapir på brødene på slutten av steketiden så de ikke blir for mørke.

Når du banker lett på undersiden av brødene og hører en hul lyd, er de ferdige. Over – og undervarmen i min ovn har takket for seg, så jeg har stekt disse julebrødene på varmluft 180 grader i 30 minutter og det funket helt fint. Avkjøl brødene på rist og legg gjerne de du ikke skal spise samme dagen, i fryseren. De kan tines i romtemperatur og lunkes på varmluft 150 grader i 10-15 minutter før servering.

Julekake_julebrød_bakemagi_6

Server skiver av nystekt julebrød med smør, brunost eller annet godt pålegg. Hva med smør og salami, som er min favoritt? Det søte brødet og det salte pålegget er så godt sammen!

Leave a Reply