Hamburgerbrød med fullkornshvetemel 

Hamburgerbrød

Hjemmelagde hamburgerbrød er så mye bedre enn de man kjøper i butikken, og er vel verdt den tiden det tar å lage de. Disse er laget med litt fullkornshvetemel og kan nytes med litt bedre samvittighet – også midt i uka.

Hamburgerbrød_4

Hamburgerbrød, ca 8-10 stk

  • 3, 5 dl lettmelk/ ekstra lettmelk
  • 25 gr fersk gjær eller 0,5 pk tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1 ss akasiehonning (kan erstattes med sukker)
  • 100 gr fullkornshvetemel
  • ca 400 gr hvetemel
  • 50 gr smør, romtemperert
  • sesamfrø
  • vann/melk

Hamburgerbrød_2

Varm opp melken til 25-30 grader. Rør ut gjæren i væsken om du bruker ferskgjær. Bland saltet inn i fullkornshvetemelet, tilsett dette og akasiehonning (og tørrgjær om man bruker det) i væsken og rør godt sammen. Bland inn hvetemel og elt i kjøkkenmaskin til deigen er smidig og slipper bollen. Tilsett romtemperert smør i terninger og elt i kjøkkenmaskin. Juster deigen med mer mel dersom deigen blir for løs etter å ha tilsatt smøret.

Elter man deigen for hånd, kan man heller smelte smøret og deretter tilsette melken og varme væsken til 25-30 grader – før man tilsetter resten av ingrediensene. Elt deigen så godt og lenge man orker, gjerne 10-15 minutter.

Dekk deigen  med plast og sett til heving på et lunt sted til den når dobbel størrelse, gjerne en times tid.

Hvelv deigen ut på kjøkkenbenken med litt mel, og del deigen i 8-10 emner, avhengig av størrelse man ønsker på hamburgerbrødene. Jeg delte hvert emne til 120 gram og fikk 8 passe store brød til 200 grams burgere. Trill emnene ut til boller og klem de flate. Legg de over på et stekebrett kledd med bakepapir og la de etterheve under plast til nesten dobbel størrelse, eller ca 30 minutter.

Pensle hamburgerbrødene med litt melk eller vann og strø over sesamfrø. Om man vil ha mønster på brødene, kan man legge en pepperkakeform, eller en mal i papir, på brødet etter det er penslet og deretter drysse over sesamfrø. Ta vekk pepperkakeformen før steking.

Stek hamburgerbrødene i 10-15 minutter på 200 gr varmluft eller 220 gr over- og undervarme. Steketiden vil være ulik fra ovn til ovn, så følg med underveis. Brødene er ferdige når de er gyllenbrune og har en litt hul lyd når man banker lett på undersiden. Avkjøl hamburgerbrødene på en rist.

Hamburgerbrødene kan fint fryses. Tin de i romtemperatur, og lunk de 2-3 minutter på 150 grader varmluft eller del de i to og grill/varm de kjapt i stekepanne med snittsiden ned.

Hamburgerbrød_3

Fyll brødene med hjemmelagde burgere av karbonadedeig og godt tilbehør, og server gjerne med råstekte potetbåter og persillerøtter.

 

 

4 thoughts on “Hamburgerbrød med fullkornshvetemel 

  1. […] bruke både fint og grovt brød. Krutonger kan du også lage av rester fra blant annet fletteloff, hamburgerbrød og […]

  2. […] er med havregryn, og tidligere har jeg laget hamburgerbrød med fullkornsmel – de finner du her. Når man har tatt seg bryet å lage brød, bør de definitivt fylles med hjemmelagde burgere. De […]

Leave a Reply