Calzone

calzone_innbaktpizza_pizza_pirog_oppskrift_bakemagi_4

Calzone er en innbakt pizza og ser kanskje ikke så spennende ut før man skjærer i den og ser alt det gode som skjuler seg inni. Denne calzonen er populær både hos små og store i vår familie, og det er denne som står på ønskelisten når vi har besøk av niesene våre – med Bakemagi-mannen som kokk! Denne er litt sterk med smak av chili, men fyll den gjerne med favorittfyllet og gjør den mer barnevennlig ved å sløyfe eller redusere chilien.

calzone_innbaktpizza_pizza_pirog_oppskrift_bakemagi_2

Calzone, 2 store eller 3-4 små

  • 20 gr fersk gjær, eller 2/3 pose tørrgjær
  • 3 dl vann
  • 0,5 ts salt
  • 2 ss rapsolje
  • ca 400-600 gr hvetemel
  • Fyll
  • 2 ss tomatpure
  • 1 boks hermetiske, hakkede tomater med chili (evnt 1 boks hermetiske tomater naturell, og 1/3 til 1/2 fersk rød chili, finhakket)
  • 400 gr karbonadedeig
  • oregano
  • salt og pepper
  • 400 gr smakfull ost (mozzarella, jarlsberg, parmesan, feta e.l.
  • Pensling
  • 1 egg
  • 2 ss melk
  • oregano
  • revet ost

calzone_innbaktpizza_pizza_pirog_oppskrift_bakemagi

Rør ut fersk gjær i lunkent vann som holder 20-25 grader. Bruker du tørrgjær, blander du dette i halvparten av melet. Bland saltet inn i halvparten av hvetemelet, og tilsett dette og oljen i væsken. Tilsett mel litt etter litt til deigen slipper bollen. Elt deigen godt sammen i kjøkkenmaskin eller for hånd, i minst ti minutter. Dekk bollen med plast og sett den på et lunt sted. La deigen heve i minst en time eller til deigen har nådd dobbel størrelse. Hvis du har tid til å la deigen heve i 2-3 timer, kan du redusere gjærmengden til 15 gr fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær. Slå gjerne deigen ned en gang og la den heve opp igjen.

calzone_innbaktpizza_pizza_pirog_oppskrift_bakemagi_3

Hell de hermetiske tomatene i et dørslag eller sil og la overflødig væske renne av uten å røre i tomatene. Stek karbonadedeigen, tilsett tomatpure mot slutten og la den frese et par minutter for å redusere bitterheten. Tilsett tomatene (og finhakket chili om du bruker det), smak til med salt, pepper og oregano. Riv eller skjær ost i passende biter.

Ha deigen på et melet underlag og del den inn i 2 store eller 3-4 mindre emner. Kjevle hvert emnet til en sirkel (legg gjerne en middagstallerken eller frokosttallerken over deigen og skjær rundt om du ønsker). Legg sirklene på bakepapir. Ha godt med mellomrom da de gjerne hever godt under steking. Fordel fyllet på pizzabunnene. Legg tomat- og kjøttfyllet på halvparten av sirkelen – ikke legg det helt ut i kantene. Strø over ost.

Pisk egg og melk lett sammen med en gaffel og pensle kanten av deigen som ligger utenfor fyllet.Brett halvsirkelen uten fyll over halvsirkelen med fyll og forsegl fyllet inni deigen ved å klemme sammen skjøtene med fingrene eller bruk en gaffel. Pensle med egg- og melkeblandingen, strø over ost og oregano.

calzone_innbaktpizza_pizza_pirog_oppskrift_bakemagi_6

Stek calzonene på nederste rille på 220 grader over- og undervarme eller 200 grader varmluft i ca 20 minutter til de er gylne og gjennomstekte. Legg gjerne over et bakepapir på slutten av steketiden om de blir for mørke. Serveres når de er ferdig stekte,  gjerne med en god salat.

calzone_innbaktpizza_pizza_pirog_oppskrift_bakemagi_5

Den innbakte pizzaen kan gjerne fryses, selv om den smaker aller best når den er nystekt. La den avkjøles helt og pakk den godt inn i plast. Ta den opp av fryseren og la den tine i kjøleskap eller romtemperatur. Lunk pizzaen på 180 grader varmluft i 15-20 minutter før servering, eller spis den kald, som feks nistemat.

One thought on “Calzone

  1. Det ser helt supert ut, dette må prøves! 🙂 Har tatt meg en rundtur her inne, det er så mye fint og spennende du lager, takk for inspirasjon. 🙂

Leave a Reply