Dronning Maud fromasj

DronningMaud_pudding_dessert_5

Dronning Maud fromasj eller pudding (Haugesunddessert), er nyttårs-desserten hos oss i år. Desserten lages tradisjonelt både med og uten portvin. Denne gangen har jeg byttet ut portvinen med Baileys, da jeg synes det gir en bedre smak. Her kan man bruke det man selv liker best, og gjøre desserten barnevennlig uten alkohol eller tilpasse den til voksne ganer med ulike typer kaffelikører.

Har du ikke laget nyttårsdesserten enda, rekker du fint å lage denne. Dronning Maud er enkel å lage og den trenger bare 2-3 timer i kjøleskap.

DronningMaud_pudding_dessert_6

Dronning Maud-pudding, 4-6 personer

 • 5 gelatinplater
 • 0,5 dl vann
 • 0,5 dl Baileys
 • 4 eggeplommer, romtempererte
 • 1 egg, romtempererte
 • 5 ss sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 5 dl kremfløte
 • 100 gr Dronningsjokolade eller annen god sjokolade

Har du ikke romtempererte egg, kan du legge eggene i litt lunkent vann i tjue minutter.

DronningMaud_pudding_dessert_4

Legg gelatinplater i bløt i kaldt vann i 5-10 minutter. Kok opp 0,5 dl vann, klem vannet ut av gelatinplatene og rør de ut i det varme vannet. La væsken bli lunken og bland inn Baileys.

Visp fløten til fløyelsmyk krem, og sett kjølig.

Visp egg og eggeplommer sammen med sukker og vaniljesukker til luftig eggedosis. Ved å bruke ett helt egg  sammen med eggeplommene, blir eggedosisen litt luftigere.

Hell væsken med gelatin og Baileys i eggedosisen i en tynn stråle samtidig som du visper.

Bland eggedosisen og kremen  sammen med en slikkepott. Bland godt, men forsiktig så ikke luften i eggedosisen forsvinner. Sett kaldt i 15-20 minutter så fromasjen får stivnet litt. Dette gjør at lagene med sjokolade mellom fromasjen blir synlige og ikke “drukner” i fromasjen.

Riv sjokoladen slik at den blir finkornet.

DronningMaud_pudding_dessert_2

Finn fram 4-6 glass/skåler eller en stor skål. Fyll en sprøytepose med fromasj, og legg fromasj og finrevet sjokolade lagvis i glassene. Begynn og avslutt med sjokolade. Om desserten skal stå over natten, legger du på det siste sjokoladelaget på toppen dagen etter. Legg litt plast over glassene, og sett desserten kjølig til den har stivnet, rundt to-tre timer eller over natten. Smakene setter seg litt bedre om den får stå over natten.

DronningMaud_pudding_dessert3

Server desserten med friske bær, eller med en kransekakestang ved siden av.

Godt nyttår 🙂

2 thoughts on “Dronning Maud fromasj

 1. Alkoholfri med melkesjokolade er helt topp.

  1. Melkesjokolade er alltid topp! Har så mye Baileys å bruke opp 😉

Leave a Reply