Skoleboller

skoleboller_skolebrød_6

Skoleboller, eller skolebrød som de fleste av oss kaller det, er som regel en slager både blant små og store når det gjelder gjærbakst. Er man ikke så glad i kokos, kan du heller pynte med for eksempel kakestrø. Siden denne oppskriften bruker smeltet smør og ikke smør i terninger som skal eltes inn i deigen til slutt, egner den seg godt om du ikke har kjøkkenmaskin.

skolebrød_skolebolle_2

Skoleboller, ca 20-24 stk

  • 125 gr smør
  • 4 dl melk
  • 20 gr fersk gjær
  • 1 egg
  • 125 gr sukker
  • 0,5 ts kardemomme
  • 2 ts vaniljesukker eller frø fra 1 vaniljestang
  • ca 800-900 gr hvetemel (melmengde kan variere stort fra deig til deig, selv om du bruker den samme oppskriften hver gang. Noen ganger trenger du mindre, andre ganger mer. Derfor er melmengdene i oppskriftene mine kun ca-mål)
  • 1 pk vaniljekrem eller lag selv, oppskrift her
  • melis
  • noen dråper sitron
  • kokosstrø

skolebrød_skolebolle_3

Smelt smør og tilsett melk, varm dette til væsken holder ca 25-30 grader. Rør ut gjær i væsken og bland i sammenpiskede egg. Rør inn sukker, kardemomme og vaniljepulver. Tilsett mel og elt deigen godt til den er smidig og slipper bollen. Kle bollen med plast og la deigen heve en times tid eller til dobbel størrelse, på et lunt sted.

Strø litt mel på benken og hvelv deigen ut av bollen. Del deigen i ønsket antall emner. Trill emnene til boller og trykk de litt flate – ca 1,5 cm tykke. Legg bollene på stekeplate kledd med bakepapir og sett de til heving under plast til de har nådd nesten dobbel størrelse.

Bruk en skje til å lage en fordypning midt på bollene, og legg en stor skje med vaniljekrem i hullet. La gjerne bollene heve fem-ti minutter under plast etter de er fylt med vaniljekrem. Stek bollene midt i ovnen på 220 grader på over- og undervarme i 10-12 minutter. Bollene er ferdige når de er gyllenbrune og har en hul lyd når du banker lett på undersiden. Avkjøl bollene på rist.

skolebrød_skolebolle_4

Lag melis med vann og tilsett noen dråper sitron for en friskere smak. Melisen bør være litt tykk så den ikke renner for mye. Ta melisen over i en sprøytepose eller brødpose, klipp et lite hull i spissen av posen og sprøyt melis på bollene. Dypp bollene i kokosstrø.

Bollene kan fint fryses, gjør det da med en gang de er avkjølte, og uten melis og kokos. Tin bollene en times tid på kjøkkenbenken, og lunk de 2-3 minutter i stekeovnen på 150 grader varmluft, før de pyntes med melis og kokos.

One thought on “Skoleboller

  1. […] det Skolebrødets dag! Saftige og myke skolebrød med blåbær er en god vri på det tradisjonelle skolebrødet, eller skolebolle som mange også kaller det. Setter du skolebollene litt tettere sammen enn vanlig […]

Leave a Reply