Ostekake med pepperkakebunn 

ostekake_jul_3

Ostekake med smak av jul er supert å servere nå i romjula. Har du pepperkakerester, er det perfekt å bruke som bunn i en ostekake. Utgangspunktet for denne oppskriften er fra min mor, og er en av de kakene jeg liker best. Jeg har gjort oppskriften julevennlig med smak av sitrus og pepperkaker, en herlig kombinasjon! Selv om den krever litt tid i kjøleskap for å stivne, er den enkel å lage. Lag den gjerne dagen før servering.

ostekake_jul_4

Ostekake med smak av jul


  • Bunn
  • 300 gr pepperkaker
  • 110 gr smør
  • Fyll
  • 1 pk sitron- eller appelsingele
  • 2,5 dl vann
  • 120 gr melis
  • 1 ts vaniljesukker eller 1 ts vaniljepulver/frø fra en vaniljestang
  • 3 dl kremfløte
  • 3 dl lettrømme
  • 125 gr kremost med mandarin og ananas
  • Gelelokk
  • 1,5 dl vann
  • 100 gr sukker
  • 2,5 dl saft av appelsiner eller appelsinjuice
  • 3-4 ss saft av sitron
  • 6 plater gelatin

Her kan man selvsagt bruke gele fra pakke istedenfor å lage den selv, det er lov å jukse og gjøre ting enkelt!

ostekake_jul_5

Smelt smør. Smuldre pepperkaker i en foodprosessor eller legg de i en brødpose og kjevle over posen til pepperkakene er knust. Rør smøret inn i pepperkakesmulene. Trykk massen godt ned i en kakeform. Jeg har brukt en springform på 28 cm. Her kan man bruke en mindre, og få en høyere kake. Om man vil ha kaken rett på et kakefat, sett ringen på en springform direkte på fatet og press pepperkakemassen godt ned i fatet og ut i kantene på formen. Sett i kjøleskap.

Lag geleen som anvist på pakken, men bruk kun 2,5 dl vann. Avkjøl geleen.

Pisk melis, vaniljesukker og kremfløte til krem. Pisk kremost og rømme til en glatt masse. Tilsett dette i kremen og bland godt. Vend forsiktig inn geleen. Hell massen over pepperkakebunnen og sett kaken i kjøleskap i minst seks timer slik at den stivner ordentlig.

Legg gelatinplater i kaldt vann i 5-10 minutter. Kok opp vann og sukker til sukkeret løser seg opp. Tilsett appelsinsaft og sitronsaft. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør de inn i væsken til de har løst seg opp. Avkjøl gelen før du heller den over ostekaken. Sett kaken i kjøleskap i 3-4 timer til geleen har stivnet.

ostekake_jul_6

Dra en skarp kniv langs kakeringen så den løsner fra kaken og ta den forsiktig av. Pynt gjerne kaken med pepperkakefigurer eller strø over pepperkakesmuler. Kaken holder seg godt i kjøleskap tre-fire dager.

Ha en fortsatt fin julefeiring!

Leave a Reply