Fletteloff

Fletteloff_loff_flettebrød_brød_bakemagi._1JPG

Hjemmebakt loff er perfekt til lange lunsjer i godt selskap. La fletteloffen erstatte grovbrødet en gang innimellom – enten med godt pålegg eller som tilbehør, uansett er det et blikkfang på matbordet! Det er heller ikke så avansert som det ser ut. Disse loffene er flettet med fem emner – her kan man flette med det antall emner man selv ønsker. Fletting med deig er artig, det skal så lite til for å lage fine brød.

Fletteloff_loff_flettebrød_brød_bakemagi

Mormors fletteloff, 2 stk

  • 6 dl melk (hel eller lett)
  • 20 gr fersk gjær (evnt 1/2 pose tørrgjær)
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 800-1000 gr hvetemel
  • 60 gr smør
  • 1 egg
  • valmuefrø (kan sløyfes)

 

Fletteloff_loff_flettebrød_brød_bakemagi_4JPG

Varm opp melk til den holder 20-25 grader og hell den over i en bakebolle. Rør ut gjær og tilsett halvparten av melet, sukker, salt (og tørrgjær om man bruker det). Tilsett mel til deigen er smidig og slipper bollen. Tilsett smør i terninger og elt deigen godt i kjøkkenmaskin eller for hånd i minst ti minutter. Dekk bollen med plast og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse.

Hvelv deigen ut på et melet underlag, og del den i to like store emner. Del hvert av emnene i fem og trill pølser i ønsket lengde. Lag to femfletteloff – denne videoen er en av mange som viser hvordan man lager en slik flette – kort og enkel forklaring. Man kan selvsagt lage andre fletter om man ønsker det, eller bare forme de som vanlige brød. Legg brødene på et stekebrett kledd med bakepapir. Dekk de med plast og la de etterheve på et lunt sted i 30-45 minutter.

Pensle brødene med sammenvispet egg, og strø gjerne over valmuefrø. Stek brødene på 200 grader over- og undervarme eller 180 grader varmluft, i ca 30-40 minutter. De er ferdige når det kommer en hul lyd når man banker lett på undersiden. Avkjøl brødene på rist.

Fletteloff_loff_flettebrød_brød_bakemagi_2

Fletteloffene kan fint fryses. Avkjøl de helt før de pakkes godt i plast og fryses ned. La de tine i romtemperatur og lunk de litt på 100 grader varmluft rett før servering.

One thought on “Fletteloff

  1. […] Du kan bruke både fint og grovt brød. Krutonger kan du også lage av rester fra blant annet fletteloff, hamburgerbrød og […]

Leave a Reply