Solskinnsboller

solskinnsboller_kanelboller_kanelsnurrer_kanelknuter_solboller_skillingsboller_gjærbakst_oppskrift_bakemagi_3

Solskinnsboller er en luksusvariant av kanelbollene, med deilig vaniljekrem i midten! Pynt de med litt melisglasur tilsatt litt sitronsaft, eller server de som de er – varme rett fra ovnen!

solskinnsboller_kanelboller_kanelsnurrer_kanelknuter_solboller_skillingsboller_gjærbakst_oppskrift_bakemagi_4

Solskinnsboller, ca 25 stk

  • 4 dl melk
  • 20 gr fersk gjær
  • 1 egg
  • 125 gr sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • ca 800-900 gr hvetemel (melmengde kan variere stort fra deig til deig, selv om du bruker den samme oppskriften hver gang. Noen ganger trenger du mindre, andre ganger mer. Derfor er melmengdene i oppskriftene mine kun ca-mål)
  • 125 gr smør, romtemperert
  • Fyll
  • 100 gr smør, romtemperert
  • sukker
  • kanel
  • Pensling
  • 1 egg
  • vaniljekrem, 1 pk eller lag selv

solskinnsboller_kanelboller_kanelsnurrer_kanelknuter_solboller_skillingsboller_gjærbakst_oppskrift_bakemagi_2

Ved dobling av deigen, trenger man ikke øke gjærmengden veldig. 25 gram er mer enn nok bare deigen blir eltet godt, og den får heve og etterheve lenge nok.

Varm opp melk til den holder 20-25 grader og hell den over i en bakebolle. Har du en god kjøkkenmaskin, kan du bruke kald væske da eltingen gjør deigen varm.og aktiverer gjæren. Rør ut gjær og tilsett egg. Bland sukker, kardemomme, salt og halvparten av melet og tilsett dette i deigen. Juster med mer mel til deigen er smidig og slipper bollen. Elt deigen godt i kjøkkenmaskin i minst ti minutter. Tilsett smør i terninger og elt det godt inn i deigen i minst ti minutter. Dekk bollen med plast og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse.

solskinnsboller_kanelboller_kanelsnurrer_kanelknuter_solboller_skillingsboller_gjærbakst_oppskrift_bakemagi

Strø litt mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut av bollen. Kjevle deigen ut til et rektangel. Smør ut smør over hele deigen, og dryss over sukker og kanel. Ta tak i den lengste siden av deigen og rull leiven sammen. Pass på å stram deigen etterhvert som du ruller, da holder bollene seg bedre sammen under steking. Bruk en skarp kniv og skjær skiver med rundt 2 cm tykkelse. Legg enden av deigen på hver bolle på undersiden av bollen, så spriker den ikke under steking. Legg bollene på stekeplater kledd med bakepapir. Dekk de med plast og la de heve på et lunt sted i ca 45 minutter eller til de har nådd dobbel størrelse.

solskinnsboller_kanelboller_kanelsnurrer_kanelknuter_solboller_skillingsboller_gjærbakst_oppskrift_bakemagi_5

Pensle bollene med litt sammenpisket egg. Lag en fordypning midt i bollene med en skje, og fyll det med vaniljekrem. Bruk gjerne en sprøytepose for mindre søl. Stek bollene midt i ovnen på 220 grader over- og undervarme eller 200 grader varmluft i 10-12 minutter. Solskinnsbollene er ferdige når de er gyllenbrune og har en litt hul lyd når du banker lett på undersiden. Avkjøl bollene på rist. Server solskinnsbollene som de er, eller med litt melisglasur tilsatt noen dråper sitronsaft.

solskinnsboller_kanelboller_kanelsnurrer_kanelknuter_solboller_skillingsboller_gjærbakst_oppskrift_bakemagi_6

Solskinnsbollene kan fint fryses (uten melis). Avkjøl de før de pakkes godt i plast og fryses ned. La de tine i romtemperatur en times tid og lunk de i ovnen på 150 grader varmluft i 2-3 minutter før servering.

Leave a Reply