Minipavlova

pavlova_minipavlova_marengs_marengsreder_vaniljekrem_bringebær_oppskrift_bakemagi

Minipavlova fylt med hjemmelaget vaniljekrem blandet med litt pisket krem, toppet med rørte bringebær og et dryss med pistasjnøtter og revet limeskall gir en herlig smak av sommer! Bruk det du har tilgjengelig, være seg friske bær, syltetøy eller lag rørte bær fra fjorårets sommerbær i fryseren. Hverken marengsen og vaniljekremen er vanskelige å lage, det tar bare litt tid. Og har du først laget vaniljekrem selv, er det ikke sikkert du kommer til å kjøpe ferdig igjen!

pavlova_minipavlova_marengs_marengsreder_vaniljekrem_bringebær_oppskrift_bakemagi_3

Marengsbunn, ca 6-8 stk

 • 4 eggehviter, romtempererte
 • 120 gr sukker
 • 1 ts hvitvinseddik
 • 1 ts maizena (maisstivelse, ikke jevner)
 • 1/3 vaniljestang, kan sløyfes

Forvarm ovnen til 200 grader over- og undervarme. Kle et stekebrett (eller to, avhengig av antall og størrelse på marengsredene) med bakepapir, og smør bakepapiret med litt nøytral olje eller smør.

Pisk eggehvitene i en kjøkkenmaskin eller med en håndmikser på medium hastighet, til de begynner å skumme. Bland vaniljefrø, maizena og sukker sammen og tilsett dette i eggehviteskummet litt etter litt, pisk godt mellom hver gang. Pisk til stiv, blank og silkemyk marengs – dette tar gjerne 15-20 minutter på medium hastighet. Tilsett hvitvinseddik og pisk det godt inn.

Lag seks eller åtte reder av marengsen (eller en stor bunn) på bakepapiret. Regn med at marengsen vil vokse litt under steking, så ikke sett marengsbunnene for tett.

Sett marengsbunnene på nederste rille i stekeovnen, senk temperaturen til 100 grader og la bunnen steke i 30-40 minutter. Når de er ferdige, er marengsen myk inni og sprø utenpå. La de avkjøles på rist, gjerne over natten i stekeovnen med ovnsdøren på gløtt. Fjern bakepapiret forsiktig før de legges på serveringsfat. Marengsbunner holder seg godt, og kan gjerne lages noen dager i forveien.

pavlova_minipavlova_marengs_marengsreder_vaniljekrem_bringebær_oppskrift_bakemagi_4

Mormors vaniljekrem

 • 2 dl helmelk
 • 3 dl fløte
 • frø fra 1/3-1/2 vaniljestang, avhengig av smak og behag
 • 100 gr sukker
 • 4 eggeplommer
 • 4 ss maizena, bruk måleskje

Ha melk, fløte og vaniljefrø i en kjele og kok opp under omrøring. Rør hele tiden, det brenner seg fort om man ikke har en tykkbunnet og god kjele. Pisk eggeplommer, sukker og maizena godt sammen med en ballongvisp i en bolle. Når melkeblandingen har kokt opp, helles litt av denne over i eggeblandingen. Pisk dette godt sammen og hell dette over i kjelen med resten av den varme melken. Sett kjelen over varmen igjen og pisk godt til kremen blir tykkere. Unngå at kremen koker for lenge, da vil den gjerne skille seg. Om du synes kremen ikke blir tykk nok, kan du legge 2 plater med gelatin i bløt i kaldt vann i 8-9 minutter. Klem ut vannet og rør de ut i den varme vaniljekremen.

Ha vaniljekremen over i en vid bolle eller form og la den avkjøles litt i romtemperatur i 10 minutter. Rør litt i kremen og dekk den med plastfolie, og la den avkjøles helt i kjøleskap.

pavlova_minipavlova_marengs_marengsreder_vaniljekrem_bringebær_oppskrift_bakemagi_2

Legg marengsbunnene på serveringsfat. Om du ønsker en luftigere vaniljekrem, pisk litt kremfløte (ca 2 dl til denne mengden vaniljekrem) og vend inn vaniljekremen i kremfløten. Legg en god mengde av vaniljefløtekremen forsiktig på marengsbunnene, de er ganske skjøre. Legg over friske bær, syltetøy eller rørte bær, og dryss over hakkede pistasjnøtter og revet limeskall.

pavlova_minipavlova_marengs_marengsreder_vaniljekrem_bringebær_oppskrift_bakemagi_5

Da marengsbunnene blir fuktige og gjerne klapper litt sammen av fyllet, bør de serveres med en gang de er fylt og pyntet. Du kan gjerne gjøre alt klart ved å piske krem og vende inn vaniljekremen og sette kjølig et par timer før, og deretter fylle marengsbunnene rett før servering.

 

3 thoughts on “Minipavlova

 1. […] Minipavlova, eller porsjonspavlova, er et godt alternativ om dere ikke er så mange, eller om du ønsker et helt og fint pyntet kakestykke til hver. Disse er pyntet med vaniljekrem, rørte bringebær og pistasjnøtter. Oppskrift her. […]

Leave a Reply