Fastelavnsboller med bringebær- og vaniljekrem

fastelavn_fastelaven_fastelavnboller_fastelavensboller_boller_kremboller_bollesøndag_gjærbakst_vaniljekrem_bringebær_bringebærkrem_oppskrift_bakemagi

Det er tid for fastelavn og kremboller igjen! I år blir det luftige hveteboller med vaniljekrem, bringebærkrem og friske bringebær hjemme hos oss, tre favoritter i en. Jeg har laget vaniljekremen selv (lag den mens deigen hever), men det funker selvfølgelig helt fint med ferdiglaget også.

fastelavn_fastelaven_fastelavnboller_fastelavensboller_boller_kremboller_bollesøndag_gjærbakst_vaniljekrem_bringebær_bringebærkrem_oppskrift_bakemagi_5

Fastelavnsboller, 16-20 stk

  • 4 dl melk
  • 20 gr fersk gjær
  • 1 egg
  • 125 gr sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • ca 700-800 gr hvetemel (melmengde kan variere stort fra deig til deig, selv om du bruker den samme oppskriften hver gang. Noen ganger trenger du mindre, andre ganger mer. Derfor er melmengdene i oppskriftene mine kun ca-mål)
  • 125 gr smør, romtemperert
  • Vaniljekrem
  • 5 dl melk
  • frø fra 1/2-1 vaniljestang
  • 100 gr sukker
  • 4 eggeplommer
  • 4 ss maizena, bruk måleskje
  • Resten av fyllet
  • 3 dl kremfløte
  • bringebærsyltetøy
  • friske bringebær
  • melis

fastelavn_fastelaven_fastelavnboller_fastelavensboller_boller_kremboller_bollesøndag_gjærbakst_vaniljekrem_bringebær_bringebærkrem_oppskrift_bakemagi_2

Varm opp melk til den holder 20-25 grader og hell den over i en bakebolle. Tilsett gjær og egg. Bland sukker, kardemomme, salt og halvparten av hvetemelet, og tilsett dette i væsken og elt i kjøkkenmaskin. Tilsett mel til deigen slipper bollen. Elt deigen i ca femten minutter. Tilsett deretter smør i terninger og elt det godt inn i deigen, i 10-15 minutter. Legg deigen i en bakebolle og dekk den med plast. Sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse. Jo mindre gjær, jo lengre hevetid (og bedre smak).

Strø litt mel på benken eller gni benken inn med litt smør og hvelv deigen ut av bollen. Del deigen opp i ønsket antall emner, vei de gjerne på en vekt så bollene blir like store. Trill emnene til boller. Legg bollene på stekeplate kledd med bakepapir og la de etterheve under plast til de har nådd nesten dobbel størrelse.

Pensle bollene med litt sammenpisket egg eller melk om du vil ha blank stekeskorpe. Stek bollene midt i ovnen på 220 grader på over- og undervarme eller 200 grader varmluft i 8-12 minutter. Bollene er ferdige når de er gyllenbrune og har en litt hul lyd når du banker lett på undersiden. Avkjøl bollene på rist.

Bolledeigen kan også kaldheves. Da elter du kald melk, 10-15 gr fersk gjær eller 2 ts tørrgjær og resten av ingrediensene foruten smøret på samme måte som ovenfor, med smøret i til slutt. Deigen dekkes med plast og heves i kjøleskap over natten. Ta deigen ut av kjøleskapet, sett i romtemperatur og fjern plasten i ti minutter for å slippe ut den kalde luften. La deigen stå i 1,5-3 timer før utbaking, det tar lang tid før deigen får en temperatur som er behagelig å jobbe med. Det er derfor ikke så mye raskere å kaldheve, men du rekker jo å gjøre andre ting mens deigen tempererer seg på kjøkkenbenken. Deigen bakes ut og stekes på samme måte som med en vanlig deig.

fastelavn_fastelaven_fastelavnboller_fastelavensboller_boller_kremboller_bollesøndag_gjærbakst_vaniljekrem_bringebær_bringebærkrem_oppskrift_bakemagi_4

Lag vaniljekremen ved å ha melk og vaniljefrø i en kjele og kok opp under omrøring. Rør hele tiden, det brenner seg fort. Pisk eggeplommer, sukker og maizena godt sammen med en ballongvisp i en bolle. Når melkeblandingen har kokt opp, helles litt av denne over i eggeblandingen. Pisk dette godt sammen og hell dette over i kjelen med resten av den varme melken. Sett kjelen over varmen igjen og pisk godt til kremen blir tykkere. Unngå at kremen koker for lenge, da vil den gjerne skille seg.

Ha vaniljekremen over i en vid bolle eller form. Kle den med plastfolie med en gang. For å unngå kondens og snerk, legg plastfolien helt inntil kremen og la den avkjøles i kjøleskap. Legg gjerne et fryseelement under formen og et oppå kremen for hurtigere avkjøling.

fastelavn_fastelaven_fastelavnboller_fastelavensboller_boller_kremboller_bollesøndag_gjærbakst_vaniljekrem_bringebær_bringebærkrem_oppskrift_bakemagi_3

Pisk kremfløten stiv og vend inn bringebærsyltetøy (smak deg fram). Ha bringebærkremen og vaniljekremen i hver sin sprøytepose, eller bruk en skje om du foretrekker det. Del bollene i to og sprøyt et lag med vaniljekrem. Legg på friske bringebær før du dekker de med bringebærkrem. Pynt bollene med et melisdryss rett før servering. God fastelavn!

Hvis du vil ha mer bakeinspirasjon, finner du meg på Instagram via denne lenken @bakemagi.no 🙂

Leave a Reply