Brytebrød

Brytebrød_rundstykker_brød_bakemagi

Myke, luftige og smakfulle brytebrød er en stor favoritt, og de er litt ekstra fine å servere. Det er perfekt til helgefrokosten med godt pålegg og det passer fint som tilbehør til middagsretter. Vil man heller ha rundstykker, kan de settes på stekeplate istedenfor å legge de i en form, slik at de ikke hever inn i hverandre.

Brytebrød_rundstykker_brød_bakemagi_3

Brytebrød, to stk i springform 24 cm

 • 5 dl melk
 • 20 gr fersk gjær (2 ts tørrgjær)
 • 1 ss akasiehonning eller annen klar honning (evnt sukker)
 • 1 egg
 • 1-2 ts salt
 • 100 gr havregryn, lettkokte
 • 800-850 gr hvetemel
 • 50 gr smør, romtemperert
 • 1 egg
 • havregryn
 • valmuefrø eller andre typer frø

Man kan gjerne ha mer havregryn i deigen, hold da igjen på melet.

Brytebrød_rundstykker_brød_bakemagi_2

Ha alle ingrediensene bortsett fra halvparten av melet, og smør, i bakebollen. Bruk kald væske, den blir varm under elting i kjøkkenmaskin. Elt deigen på lav-medium hastighet. Tilsett mer mel til deigen er smidig og slipper bollen. Elt deigen godt i kjøkkenmaskin i minst 10 minutter. Tilsett smør i terninger og elt det godt inn i deigen. Elt videre i 10-15 minutter. Dekk bollen med plast og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i et par timer, eller til den når dobbel størrelse.

Smør to springformer godt med smør eller matfett, spesielt godt i overgangen mellom bunn og kant. Legg bakepapir i bunnen. Hvelv deigen ut på et melet underlag eller smør underlaget med smør for å unngå søl med mel. Del deigen i to like store emner. Del hvert av emnene i åtte og trill rundstykker. Sett et rundstykke i midten av springformen og sett de resterende syv rundt. Det er gjerne litt mellomrom mellom rundstykkene, men disse forsvinner ved etterheving. Disse kan også settes i en ildfast form, eller tett på en stekeplate kledd med bakepapir om man ikke har en form tilgjengelig. Dekk brødene med plast og la de etterheve i 40-45 minutter.

Pensle brødene med sammenvispet egg og strø over havregryn, valmuefrø, sesamfrø eller linfrø. Skjær forsiktig inn mønster i rundstykkene med en skarp kniv eller pepperkakeform om ønskelig.

Brytebrød_rundstykker_brød_bakemagi_6

Stek brødene på nederste rille i ovnen, på 200 grader over- og undervarme eller 180 grader varmluft, i ca 25-35 minutter. Legg gjerne et bakepapir over brødene etter halv steketid dersom brødene blir mørke. Jeg steker begge springformene samtidig på samme rist på varmluft, og de er ferdige etter 30 minutter. Ta brødene ut av springformene, og avkjøl de på rist under et klede. Server med godt pålegg eller som tilbehør til en god lunsj eller middag.

Brytebrød_rundstykker_brød_bakemagi_8

Brytebrødene kan fint fryses. La de avkjøles helt før de pakkes godt inn i plast og fryses ned. La de tine i romtemperatur og lunk de på varmluft 150 i 10-12 minutter rett før servering.

2 thoughts on “Brytebrød

Leave a Reply