Solbær er i sesong nå – utnytt hagens spisskammer og lag solbærboller! Vi har både solbær-, rips- og stikkelsbærbusker og disse bærene passer så godt i gjærbakst. Porsjonen med de rørte bærene er raus, så bruk gjerne resten som sommerlig pålegg på brødskivene – det holder seg et par dager i kjøleskap.
Solbærboller, ca 20 stk
- 4 dl melk
- 20 gr fersk gjær
- 1 egg
- 125 gr sukker
- 2 ts kardemomme
- 0,5 ts salt
- ca 700-800 gr hvetemel (melmengde kan variere stort fra deig til deig, selv om du bruker den samme oppskriften hver gang. Noen ganger trenger du mindre, andre ganger mer. Derfor er melmengdene i oppskriftene mine kun ca-mål)
- 125 gr smør, romtemperert
- Fyll
- 400 gr solbær, ferske eller fryste
- frø fra 1/4 vaniljestang
- sukker
- Pensling
- 1 egg, sammenpisket
Varm opp melk til den holder 20-25 grader og hell den over i en bakebolle (har du en god kjøkkenmaskin, trenger du ikke varme melken siden deigen blir varm og gjæren aktiveres av eltingen). Rør ut gjær og tilsett egg. Bland sukker, kardemomme, salt og halvparten av hvetemelet, og tilsett dette i væsken. Tilsett mel til deigen slipper bollen. Elt deigen i kjøkkenmaskin i ca 10 minutter. Tilsett deretter smør i terninger og elt i 15-20 minutter. Legg deigen i en bakebolle og dekk den med plast. Sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse.
Lag fyllet ved å røre solbær, sukker og frø fra vaniljestangen sammen med en gaffel. Knus bærene lett, så fyllet ikke blir altfor tynt. Tilsett litt sukker av gangen og smak deg fram – mengden sukker kommer an på hvor modne bærene er og hvor syrlig man liker det. Sett det rørte solbærene kjølig.
Ha deigen på et melet underlag og del den inn 20-24 emner, avhengig av ønsket størrelse på bollene. Bruk gjerne kjøkkenvekt for å få like store emner. Trill emnene til boller og trykk de litt flate – ca 1,5 cm tykke. Legg bollene på stekeplate kledd med bakepapir og sett de til etterheving under plast. La bollene heve i ca 30 minutter eller til de har blitt nesten dobbelt så store.
Bruk en skje til å lage en fordypning midt i bollene, og legg en stor skje med de rørte solbærene i hullet. Unngå å få med mye av saften. La gjerne bollene stå fem minutter under plast etter de er fylt med solbær. Pensle bollen med sammenpisket egg. Stek bollene midt i ovnen på 220 grader på over- og undervarme i 10-12 minutter. Bollene er ferdige når de er gyllenbrune og har en hul lyd når du banker lett på undersiden. Avkjøl bollene på rist.
Solbærbollene kan fryses. Avkjøl de før de pakkes godt i plast og fryses ned. La de tine i romtemperatur en times tid og lunk de i ovnen på 150 grader varmluft i 4-5 minutter før servering.