Sitronformkake 

sitronkake_formkake_sitron_påskekake_påske_kake_bakemagi

Formkake er en litt glemt kake som fortjener å komme fram i lyset igjen, og med smak og pynt av sitron, er dette gjerne en fin påskekake som ikke tar lange tiden å lage. Denne oppskriften er fra min mormor, og kan også lages med appelsin – så bruk gjerne det istedenfor sitron om du liker det bedre.

sitronkake_formkake_sitron_påskekake_påske_kake_bakemagi_3

Sitronkake, 2 liter brødform eller to 1 liter brødform

  • 250 gr smør, romtemperert
  • 250 gr sukker
  • 4 egg
  • 250 gr hvetemel
  • 1 ss vaniljesukker
  • 2 ts bakepulver
  • 1 dl sitronsaft, ca 2 sitroner
  • skall fra 2 sitroner, finrevet – kun det gule. Bruk helst økologiske sitroner.

sitronkake_formkake_sitron_påskekake_påske_kake_bakemagi_2

Forvarm stekeovnen på 180 grader over- og undervarme, eller varmluft.

Pisk smør og sukker hvitt og luftig i en kjøkkenmaskin eller med en håndmikser. Rør inn halvparten av hvetemelet. Tilsett ett egg om gangen. Bland resten av hvetemelet med vaniljesukker og bakepulver. Sikt dette inn i røren, og rør godt inn slik at deigen blir jevn og fri for klumper. Tilsett revet sitronskall og sitronsaft, og bland godt.

Smør brødformen godt med smør. Hell røren over i formen, og la kaken steke på nederste rille i 35-50 minutter, avhengig av egenskapene på ovnen din. Steker du på varmluft, blir kaken fortere ferdig. Ikke la kaken steke for lenge, da blir den fort tørr. Om kaken blir for mørk på toppen, dekk kaken med et bakepapir mot slutten av steketiden. Stikk en kakenål eller lignende i kaken når det nærmer seg ferdig steketid. Er nålen fri for deig, er kaken ferdig. Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles i formen en times tid før den hvelves over på rist. Avkjøl kaken helt. For ekstra saftighet, kan kaken dynkes med blant annet litt sitronbrus eller sitronsaft når den er avkjølt.

sitronkake_formkake_sitron_påskekake_påske_kake_bakemagi9

Til pynt av kaken, kan man kandiser sitronskall ved å grovrive sitronskallet og/eller skjære tynne sitronskiver. Kok opp sukkerlake av 100 gr sukker og 100 gr vann, og la sitronskallet koke på lav varme i fem minutter. Legg sitronskallet på et bakepapir for tørk.

Pynt kaken med tykk melisglasur tilsatt to-tre spiseskjeer sitronsaft. Dekorer gjerne med friske blomster (skyll blomstene, og dekk stilkene med plastfolie), sitronmelisse og kandisert skall og tynne skiver av sitron.

sitronkake_formkake_sitron_påskekake_påske_kake_bakemagi_6

Kaken holder seg godt noen dager. Server den gjerne med vaniljeis eller pisket krem. God påske!

Følg gjerne Bakemagi på Instagram og Facebook for flere oppdateringer.

Leave a Reply