Marsipanknuter med sjokolade 

marsipanknuter_marsipansnurr_marsipan_knuter_snurrer_kanelknuter_kanelsnurrer_påskebakst_gjærbakst_bakemagi3

Marsipan og sjokolade pakket inn i søt gjærdeig som er toppet med hakkede mandler – herlig påskebakst! Ønsker du å lage en mindre deig, kan du halvere oppskriften. Eller du kan lage denne deigen, som er mindre og smør eltes inn til slutt.

marsipanknuter_marsipansnurr_marsipan_knuter_snurrer_kanelknuter_kanelsnurrer_påskebakst_gjærbakst_bakemagi2

Marsipanknuter, ca 30-35 stk

  • 200 gr smør
  • 6 dl melk
  • 25 gr fersk gjær
  • 2 egg, kan sløyfes
  • 2 ts kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • 180 gr sukker
  • ca 1300-1500 gr hvetemel
  • Fyll
  • 200 gr marsipan, laget av minst 50% mandler, grovhakket/raspet
  • 100 gr smør, romtemperert
  • 50 gr sukker
  • 50-100 gr sjokolade, lys eller mørk, grovhakket. Kan sløyfes.
  • Pensling
  • egg
  • mandler, grovhakket

marsipanknuter_marsipansnurr_marsipan_knuter_snurrer_kanelknuter_kanelsnurrer_påskebakst_gjærbakst_bakemagi

Smelt smør i en kjele, hell i melk og varm opp væsken til den er fingervarm. Ha væsken over i en bakebolle. Rør ut gjær og tilsett egg. Bland sukker, kardemomme, salt og halvparten av melet, og tilsett dette i deigen. Juster med mer mel til deigen er smidig og slipper bollen. Elt deigen godt i kjøkkenmaskin eller for hånd i minst ti minutter. Dekk bollen med plast og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse.

Lag fyllet ved å blande smør, sukker og marsipan. Ikke bland inn sjokoladen.

marsipanknuter_marsipansnurr_marsipan_knuter_snurrer_kanelknuter_kanelsnurrer_påskebakst_gjærbakst_bakemagi_stegforsteg6

Strø litt mel på kjøkkenbenken, og kjevle deigen ut til et stort rektangel (del eventuelt deigen i to emner og kjevle ut to mindre rektangler om du har liten plass). Smør marsipanfyllet jevnt utover hele deigen. Strø over hakket sjokolade. Brett deigen dobbelt fra den lengste siden, slik at fyllet ikke synes. Kjevle lett over deigen. Bruk en pizzaskjærer eller kniv og skjær strimler som er ca 2 cm brede. Tvinn strimmelen og slå en knute på den slik (se bildene over): legg endene i kryss. Legg den enden som ligger øverst, under bollen mot hullet i midten. Legg den andre enden under bollen.

Legg knutene på stekeplater kledd med bakepapir. Dekk de med plast og la de heve på et lunt sted i ca 45 minutter eller til de har nådd dobbel størrelse.

marsipanknuter_marsipansnurr_marsipan_knuter_snurrer_kanelknuter_kanelsnurrer_påskebakst_gjærbakst_bakemagi4

Pensle knutene med litt sammenpisket egg og strø over grovhakkede mandler. Stek knutene midt i ovnen på 220 grader over- og undervarme eller 200 grader varmluft i 10-12 minutter. Blir de for brune, kan du legge over et bakepapir mot slutten av steketiden. Knutene er ferdige når de er gyllenbrune og har en litt hul lyd når du banker lett på undersiden. Da marsipan gjerne smelter litt ved høy temperatur, kan en del av fyllet sige ut av knutene under steking. Når knutene løftes fra stekeplate til rist, kan man fjerne fyllet som har rent ut. Dette blir gjerne litt klissete og seigt, så det kan med fordel tas vekk. Avkjøl bollene på rist.

marsipanknuter_marsipansnurr_marsipan_knuter_snurrer_kanelknuter_kanelsnurrer_påskebakst_gjærbakst_bakemagi5

God påske 🙂

Leave a Reply