Denne pizzaen tar litt tid å lage, men er desto artigere å servere! Lag pizzablomsten i en paiform eller en springform, og fyll den med det favorittingrediensene. Jeg har fylt med pizzasaus av hermetiske tomater, basilikum, oregano og hvitløk, tynne pepperoniskiver og mozzarella, enkelt og greit. Det er best at fyllet ikke er for tyntflytende da det blir veldig klissete å jobbe med.
Pizza, i paiform eller springform 26-28 cm
- 15 gr fersk gjær
- 3 dl vann
- 0,5 ts salt
- 2 ss rapsolje
- 200 gr tipo 0-mel (pizzamel)
- 250-300 gr hvetemel
Her kan man bruke det melet man ønsker. Jeg foretrekker litt pizzamel i deigen da dette gir en ekstra sprø skorpe, og hvete- eller speltmel for bedre smak.
Rør ut gjær i lunkent vann som holder 20-25 grader. Tilsett resten av ingrediensene, men hold igjen litt av hvetemelet og tilsett litt etter litt til deigen slipper bollen. Elt deigen godt sammen i kjøkkenmaskin eller for hånd, i minst ti minutter. Dekk bollen med plast, sett den på et lunt sted og la deigen heve i minst en time eller til deigen har nådd dobbel størrelse. Slå gjerne deigen ned en gang og la den heve opp igjen.
Kle en paiform eller en springform med bakepapir i bunn og smør sidene med smør. Dersom man bruker en springform og har en bakesten, kan man fjerne bunnen på springformen og sette formen på et bakepapir. Da kan man ved hjelp av en pizzaspade eller lignende skyve bakepapiret med springformen over på en oppvarmet bakesten og fjerne bakepapiret etter noen minutter steketid, slik at bunnen blir ekstra sprø. Da vil den gjerne trenge kortere steketid.
Hvelv deigen ut på et melet underlag og kna den godt. Kjevle deigen ut til en stor leiv med en tykkelse på ca 0,5 cm. Bruk en utstikker eller et glass i passe størrelse (jeg bruker et glass som er litt mindre enn en skive Jubelsalami). Jo større sirkler, jo enklere å jobbe med Stikk ut sirkler av hele deigen. Kna resten av deigen sammen og kjevle den ut, og stikk ut flere sirkler. Fortsett til du er tom for deig eller til du har fylt ut formen.
Legg på ønsket fyll midt på hver sirkel, brett sirkelen slik at den danner en halvmåne og brett den igjen til man får en kvart sirkel. Knip deigen sammen der endene møtes. Sett den fylte deigbiten ved kanten på en paiform eller springform. Gjør dette med resten av deigen, og jobb innover i formen til den er fylt.
Dekk pizzaen med plast og la den etterheve i 20 minutter. Stek pizzaen i 30-40 minutter på nederste rille på 220 grader over- og undervarme eller 200 grader varmluft. Legg gjerne over et bakepapir på slutten av steketiden så pizzaen ikke blir for mørk. Hvelv pizzaen ut av formen og over på en rist, og vend pizzaen riktig vei. La den avkjøles 2-3 minutter før servering.
Pizzaen kan fint fryses. Da må den være helt avkjølt og fryses ned så fort som mulig. Ta den opp av fryseren og la den tine i romtemperatur. Lunk pizzaen på 150 grader varmluft i 8-10 minutter før servering, eller spis den kald som nistemat.