Pølsebrød

pølsebrød_hamburgerbrød_bakemagi_2

Hjemmelagde pølsebrød er både bedre på smak og gjerne litt sunnere enn de pølsebrødene vi kjøper i dagligvaren, som ofte har en ingrediensliste som er lang som et vondt år. Lager man pølsebrødene selv, har man full kontroll på hva man spiser, og de metter gjerne også litt mer om man lager de med for eksempel litt fullkornsmel.

pølsebrød_hamburgerbrød_bakemagi_3

Pølsebrød, 10-12 stk

  • 1,5 dl vann
  • 2 dl melk
  • 20 gr fersk gjær (0,5 pk tørrgjær)
  • 1 ts salt
  • 1 ss akasiehonning eller annen klar honning
  • 100 gr fullkornshvetemel eller annet grovt mel
  • ca 400 gr hvetemel
  • 1 egg
  • sesamfrø

pølsebrød_hamburgerbrød_bakemagi_1

Varm opp vann og melk til 20-25 grader. Rør ut gjæren i væsken. Tilsett olivenolje og honning. Bland saltet inn i fullkornshvetemelet (og tørrgjær om man bruker det) og tilsett dette i væsken ,og rør godt sammen. Bland inn litt og litt hvetemel og elt i kjøkkenmaskin eller for hånd i ca ti minutter til deigen er smidig og slipper bollen. Dekk deigen  med plast og sett til heving på et lunt sted, i minst en time eller til den når dobbel størrelse.

Strø litt mel på kjøkkenbenken, og hvelv deigen ut av bollen. Del deigen i 10-12 emner, avhengig av størrelse man ønsker på pølsebrødene. Jeg deler hvert emne til ca 80 gram og får 12 passe store pølsebrød. Trill emnene ut til boller, rull de til pølser og klem de flate med fingrene. Legg brødene over på et stekebrett kledd med bakepapir og la de etterheve under plast til nesten dobbel størrelse, eller ca 30-45 minutter.

Pensle pølsebrødene med litt sammenpisket egg og strø over sesamfrø. Stek pølsebrødene midt i ovnen i 10-12 minutter, på 220 grader over- og undervarme eller 200 grader varmluft. Steketiden vil være ulik fra ovn til ovn, så følg med underveis. Brødene er ferdige når de er gyldenbrune og har en litt hul lyd når man banker lett på undersiden. Avkjøl pølsebrødene på en rist.

pølsebrød_hamburgerbrød_bakemagi_4

Pølsebrødene kan fint fryses. Pakk de i plast når de er avkjølt, og legg i fryseren. Tin de i romtemperatur, og lunk de 2-3 minutter på 150 grader varmluft eller lunk de noen minutter på grillen. Disse brødene er også veldig gode som toast. Fyll de med god ost og skinke, og legg de i toast- eller vaffeljern noen minutter til de får en sprø skorpe.

 

 

 

 

One thought on “Pølsebrød

  1. […] Solen varmer godt i Bergen om dagen, og det er ensbetydende med grilling hos oss! Vi griller gjerne mye forskjellig – og da er det praktisk med litt mindre hamburgerbrød og pølsebrød siden vi gjerne vil ha litt av hvert. Minibrød er også supert for barn. Disse myke og luftige minibrødene er laget med en deig som kaldheves over natten. Denne deigen stod to døgn i kjøleskap før jeg bakte den ut – det går helt fint å la deigen stå en ekstra natt i kjøleskapet. Deigen må ikke kaldheves, men baksten blir ekstra saftig og god om man kaldhever når man bruker surmelk i deigen. Surmelken kan byttes ut med vanlig melk om du ønsker det. Ønsker du en grovere variant eller brød laget med vanlig melk og vann, har jeg tidligere laget hamburgerbrød med havre og med fullkornshvetemel, og pølsebrød. […]

Leave a Reply