Brownie lager du kjapt og enkelt med helt vanlige ingredienser du gjerne har i kjøkkenskapene. Server med friske bær og hjemmelaget vaniljekrem eller vaniljeis. Denne oppskriften er til en stor brødform, doble gjerne oppskriften og lag den i langpanne.
Brownie, stor brødform (2-3 liter)
- 225 gr smør
- 3 egg
- 380 gr sukker
- 125 gr hvetemel
- 1 ts vaniljesukker
- 5-6 ss kakao (reduser mengden om du bruker bakekakao)
Bland egg og sukker kjapt sammen, bruk gjerne en håndmikser. Smelt smør og tilsett dette i egg- og sukkerblandingen. Sikt inn det tørre og bland det godt inn i røren til den er jevn.
Kle en brødform med bakepapir og hell røren over. Stek kaken på nederste rille på 180 grader, i ca 25-40 minutter – avhengig av størrelse på formen din, egenskapene til stekeovnen din og hvor lite stekt du ønsker kaken. Kaken skal være seig i kantene og myk, nesten rå inni.
Avkjøl kaken i formen.
Vaniljekrem, stor porsjon
- 5 dl lettmelk
- frø fra 1/3-1/2 vaniljestang, avhengig av smak og behag
- 100 gr sukker
- 4 eggeplommer
- 4 ss maizena, bruk måleskje
Ønsker du en vaniljekrem laget på fløte og/eller helmelk, finner du oppskrift her.
Ha melk og vaniljefrø i en kjele og kok opp under omrøring. Rør hele tiden, det brenner seg fort. Pisk eggeplommer, sukker og maizena godt sammen med en ballongvisp i en bolle. Når melkeblandingen har kokt opp, helles litt av denne over i eggeblandingen. Pisk dette godt sammen og hell dette over i kjelen med resten av den varme melken. Sett kjelen over varmen igjen og pisk godt til kremen blir tykkere. Unngå å koken kremen veldig lenge, da vil den gjerne skille seg. Men viktig at den kokes til maizennasmaken er borte. Hvis du synes kremen ikke blir tykk nok, kan du legge 2 plater med gelatin i bløt i kaldt vann i 8-9 minutter. Klem ut vannet og rør de ut i den varme vaniljekremen.
Ha vaniljekremen over i en vid bolle eller form. Kle den med plastfolie med en gang. For å unngå kondens og snerk, legg plastfolien helt inntil kremen og la den avkjøles i kjøleskap. Legg gjerne et fryseelement under formen for hurtigere avkjøling.
Legg brownien på et passende fat. Pisk opp halvparten av vaniljekremen til den blir myk. Stivpisk 1,5-2 dl kremfløte, og vend inn vaniljekremen. Legg et lag med krem på kaken, deretter et lag med jordbær skjært i passende biter, og dekk det hele med resten av kremen. Pynt med jordbær – bruk gjerne en liten utstikker til å lage hjerter o.l. Strø over mandelflak eller hakkede nøtter.