Påskehare-boller

påskeharer_påskeboller_boller_påske_gjærbakst_gjærdeig_oppskrift_bakemagi_2

Gule påskeharer med hale av sjokoladeegg lager du (og ungene) enkelt av en helt vanlig bolledeig, tilsatt litt gul pastafarge. Pynt gjerne påskeharene med litt melisglasur – en koselig påskeaktivitet sammen med de små!

påskeharer_påskeboller_boller_påske_gjærbakst_gjærdeig_oppskrift_bakemagi_4

Påskeharer, ca 2 stk

  • 4 dl melk
  • pastafarge (en mer konsentrert farge enn konditorfarge)
  • 20 gr fersk gjær
  • 1 egg
  • 125 gr sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • ca 800-900 gr hvetemel (melmengde kan variere stort fra deig til deig, selv om du bruker den samme oppskriften hver gang. Noen ganger trenger du mindre, andre ganger mer. Derfor er melmengdene i oppskriftene mine kun ca-mål)
  • 125 gr smør, romtemperert
  • Pensling og pynt
  • 1 egg, sammenpisket
  • sjokoladeegg
  • melisglasur

påskeharer_påskeboller_boller_påske_gjærbakst_gjærdeig_oppskrift_bakemagi

Varm opp melk til den holder 20-25 grader og tilsett pastafarge til melken har ønsket gulnyanse. Ha melken over i en bakebolle. Rør ut gjær og tilsett egg. Bland sukker, kardemomme, salt og halvparten av hvetemelet, og tilsett dette i væsken. Tilsett mel til deigen er smidig og slipper bollen. Elt deigen i kjøkkenmaskin eller for hånd i ca ti minutter. Tilsett deretter smør i terninger og elt det godt inn i deigen. Dekk deigen med plast og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse.

påskeharer_påskeboller_boller_påske_gjærbakst_gjærdeig_oppskrift_bakemagi_6

Hvelv deigen ut på et melet underlag. Del deigen inn i ønsket antall like store emner. Trill hvert emne ut til en lang pølse – trill de litt lengre og litt tynnere enn du tror. De hever godt både ved etterheving og i ovnen. Mine vokste veldig i ovnen og ble ganske lubne. Trill endene av pølsen litt tynnere og spissere da dette blir ørene. Ta tak i hver ende av pølsen og tvinn disse to ganger rundt hverandre. Legg påskeharebollene på stekebrett kledd med bakepapir og dekk med plast. La bollene etterheve i 30-40 minutter eller til de når nesten dobbel størrelse.

Stek bollene midt i ovnen på 220 grader på over- og undervarme i 10-12 minutter. Bollene er ferdige når de er gyllenbrune og har en hul lyd når du banker lett på undersiden. Avkjøl bollene på rist under et håndkle.

påskeharer_påskeboller_boller_påske_gjærbakst_gjærdeig_oppskrift_bakemagi_5

Skjær et snitt med en liten skarp kniv der sjokoladeegghalen skal sitte. Lag en litt tykk glasur av melis og vann og ha denne i en liten sprøytepose eller brødpose og klipp et lite hull i enden. Fyll hullene med melisglasur og stikk et sjokoladeegg i hullet.

Påskeharene kan fint fryses (frys de uten sjokoladeegg og pynt de heller etter tining). Avkjøl bollene og pakk de godt inn i plast før de fryses. Tin i romtemperatur og lunk de noen minutter på 150 grader varmluft før servering.

påskeharer_påskeboller_boller_påske_gjærbakst_gjærdeig_oppskrift_bakemagi_3

Titt gjerne innom Bakemagi på Instagram for mer bakeinspirasjon 🙂

One thought on “Påskehare-boller

  1. Å dette så godt ut. Må prøves ut en dag. Takk for oppskrift👍🏼

Leave a Reply