Fastelavnsboller med solbær

Har du lagret solbær fra fjorårets sommer på glass, eller kanskje du har et godt solbærsyltetøy fra butikk stående i kjøleskapet? Da kan jeg anbefale disse fastelavnsbollene! Fastelavnsfletter med solbærsyltetøy, solbærkrem og vaniljekrem, toppet med solbærmelis og pistasjnøtter. Hvis du vil se en detaljert fremgangsmåte for disse flettene, finner du det på min Instagram @bakemagi.no

Fastelavnsfletter, ca 12 stk

  • 4 dl melk
  • 15-20 gr fersk gjær
  • 1 egg
  • 125 gr sukker
  • 2 ts malt kardemomme/støtte kardemommekjerner
  • 0,5 ts salt
  • ca 700-800 gr hvetemel (melmengde kan variere stort fra deig til deig, selv om du bruker den samme oppskriften hver gang. Noen ganger trenger du mindre, andre ganger mer. Derfor er melmengdene i oppskriftene mine kun ca-mål)
  • 125 gr smør (kaldt smør krever litt lengre eltetid)
  • Vaniljekrem
  • 5 dl melk
  • frø fra 1/2 vaniljestang
  • 100 gr sukker
  • 4 eggeplommer
  • 4 ss maizena, bruk måleskje
  • Fyll og topping
  • solbærbærsyltetøy
  • solbærsaft
  • melis
  • vaniljekrem
  • 2-3 dl pisket kremfløte
  • pistasjnøtter, hakket

Lag vaniljekremen først da den trenger litt tid til å avkjøles. Ha melk og vaniljefrø samt vaniljestangen i en kjele og kok opp under omrøring. Rør hele tiden, det brenner seg fort. Pisk eggeplommer, sukker og maisenna godt sammen i en bolle. Når melkeblandingen har kokt opp, helles litt av denne over i eggeblandingen. Pisk dette godt sammen og hell dette over i kjelen med resten av den varme melken. Sett kjelen over varmen igjen og pisk godt til kremen blir tykk og smaken av maisenna er borte. Unngå at kremen koker for lenge, da vil den gjerne skille seg.

Ha vaniljekremen over i en vid bolle eller form. Kle den med plastfolie med en gang. For å unngå kondens og snerk, legg plastfolien helt inntil kremen og la den avkjøles i kjøleskap. Legg gjerne et fryseelement under formen og et oppå kremen for hurtigere avkjøling.

Til denne deigen trenger du en kjøkkenmaskin, om du ikke har en fantastisk styrke i armene til å elte inn smøret. Hvis du ikke har kjøkkenmaskin, kan du bruke denne oppskriften på deig. Ha alle ingredienser (kun halvparten av melet) utenom smøret, i en bakebolle. Melken trenger ikke å varmes da eltingen i kjøkkenmaskinen gjør deigen varm nok til at gjæren aktiveres. Tilsett mel til deigen slipper bollen og la det hele elte i ti minutter. Tilsett deretter smør i terninger og elt det godt inn i deigen, gjerne 15-20 minutter til deigen er blank, fin og elastisk. Dekk bakebollen med plast og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når ca dobbel størrelse.

Kaldheving: Om du ønsker å kaldheve, følger du prosessen ovenfor, men bruker kun 10 gram fersk gjær. Sett deigen i kjøleskapet natten over, og la den tempereres et par timer på kjøkkenbenken før du baker den ut. Det er ikke nødvendig med så lang tid på kjøkkenbenken, men en iskald deig er hard og vanskelig å jobbe med.

Strø litt mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut av bollen. Del deigen i ønsket antall emner (jeg delte i tolv emner a 120 gr, store boller her altså). Del hvert emne i tre og trill de ut til lange strimler på ca 15-20 cm. Flett en vanlig flette av strimlene. Legg skjøtene på hver sin side under fletten, og klem gjerne fletten litt sammen i lengden så den blir blir litt tykkere. Legg flettene på bakepapirkledd stekebrett, og la de heve under plast i ca 45 minutter, eller til de har nådd nesten dobbel størrelse. Stek bollene midt i ovnen på 220-225 grader over- og undervarme i 8-12 minutter. Bollene er ferdige når de er gyllenbrune og har en hul lyd når du banker lett på undersiden. Avkjøl bollene på rist under et håndkle.

Pisk fløten til stivpisket krem (om du har syrlig syltetøy kan det hende du vil ha litt sukker i kremen, men vaniljekremen er ganske søt så det er ikke et must) og vend inn 4-5 spiseskjeer solbærsyltetøy. Smak deg fram til du får en god krem. Del flettene på langs. Ha syltetøy på den ene bunnen, legg en stripe vaniljekrem over i midten og sprøyt solbærkrem rundt. Dryss over hakkede pistasjnøtter og legg på toppen av fletten. Ringle over tynn melisglasur (rør ut med solbærsaft istedenfor vann) og dryss over resten av nøttene. Server og nyt!

Lyst på andre fastelavnsboller? Se gjerne alle oppskriftene mine på fastelavnsboller her.

Leave a Reply