Eltefri minifoccacia lages i en fei, og smaker godt til både supper, gryter, tapas eller i nistepakken. Disse er laget med litt havregryn som gjør de både saftigere og mer mettende. Topp de med det du liker best, som urter, tomater og oliven.
Foccacia i porsjonsformer, ca 12 stk
- 15 gr fersk gjær
- 5 dl vann
- 1 ts akasiehonning eller annen klar honning, evnt sukker
- 0,5 ts salt
- 3 ss olivenoljen
- 100 gr havregryn
- 400-450 gr hvetemel
- olivenolje
- maldonsalt
- fersk rosemarin
- soltørkede tomater
Ha lunkent vann (20-25 grader) i en bakebolle. Rør inn havregryn, og la dette svelle i ca 10 minutter. Smuldre i gjær, og ha i honning og olivenolje. Bland godt, og tilsett deretter hvetemel og salt. Hold igjen litt av hvetemelet og tilsett mer om du trenger det. Bland ingrediensene godt sammen til du får en jevn røre som minner om tykk grøt. Deigen skal være litt klissete når den er ferdig. Dekk bollen med plast og la deigen heve i minst en time eller til dobbel størrelse på et lunt sted.
Pensle porsjonsformene godt med olivenolje. Du kan også bruke muffinsformbrett om du ikke har single porsjonsformer. Om du er usikker på om foccaciaen vil slippe formene dine, bør du kle de med bakepapir. Fordel deigen i formene og dekk de med plast. La de etterheve i ca 30 minutter på et lunt sted.
Ringle litt olivenolje over deigen og prikk deigen med en finger. Dryss over maldonsalt, sett i noen blader fersk rosemarin og trykk soltørkede tomater ned i deigen. Her kan man også bruke tørket rosemarin, timian og andre tørkede og ferske urter, fetaost, oliven m.m.
Stek foccaciaene på nederste rille i ovnen, på 220 grader over- og undervarme, eller på 200 grader varmluft. Stekes i ca 15-20 minutter avhengig av form og stekeovn. For å unngå at brødene blir for godt stekt på toppen, kan du legge over et bakepapir mot slutten av steketiden.
Ta minifoccaciaene ut av ovnen når de er ferdige og la de avkjøles i formen. Dra en skarp kniv langs formen og vipp brødene ut av formen. Det er viktig å la de avkjøles helt før du vipper de ut av formen, ellers vil de henge igjen.
Foccaciaen kan fint fryses, selv om de smaker aller best når de er nystekte. Pakk de godt inn i plast når de er avkjølt og frys ned. Tin brødet i romtemperatur og lunk det på 150 grader varmluft i fire-fem minutter.
Ser godt ut (som alltid med dine bilder!). Ikke minst formene: Så søte de var!
Tusen takk for koselige ord, Anne-Helene 🙂 Veldig fornøyd med de formene!
[…] Og etter min smak er Bakemagi den bloggen som når opp, sjekk bare disse minifocciaene! […]