Panna cotta med kirsebærsaus

pannacotta_vanilje_krisebær_kirsebærsaus_jordbærsaus_bringebærsaus_blåbær_dessert_17mai_oppskrift_bakemagi_3

Hurra for mai! Den store festmåneden er her, og mange har gjerne planer om å servere både kaker og desserter til 17. mai, konfirmasjoner og andre festligheter. Desserter som kan lages dagen i forveien er supert – en mindre ting å tenke på på den store dagen! Denne panna cottaen har et hint av lime og er servert med fyldig kirsebærsaus. Lag gjerne den sausen du liker best eller erstatt kirsebærsausen med en mindre kraftig (og mer barnevennlig) saus, som bringebærsaus eller jordbærsaus. Ønsker du kun vaniljesmak på panna cottaen, kan du fint droppe limen.

pannacotta_vanilje_krisebær_kirsebærsaus_jordbærsaus_bringebærsaus_blåbær_dessert_17mai_oppskrift_bakemagi_6

Panna cotta med lime og kirsebærsaus, 4-6 porsjoner

  • 6 dl kremfløte
  • 4 dl melk (hel/lett)
  • 100 gr sukker
  • frø fra en vaniljestang
  • skall av 2 lime, finrevet
  • saften fra 1/2 lime, evnt smak til med mer eller mindre
  • 6 stk gelatinplater

 

  • Kirsebærsaus
  • 300 gr kirsebær, gjerne frosne
  • ca 6 ss sukker, smak til da det er stor forskjell på hvor søte bærene er
  • frø fra 1/3 vaniljestang
  • evnt 0,5 dl vann for å spe ut sausen om smaken er veldig kraftig

Eldorado har poser med frosne kirsebær, her i byen selges de gjerne på Meny. Får du ikke tak i det, kan du gjerne bruke hermetiske kirsebær eller moreller som du ofte finner i lokalmat-hyllene i større dagligvarer. Friske bær kan også fungere, men det er gjerne ikke like mye smak i de på denne tiden av året.

pannacotta_vanilje_krisebær_kirsebærsaus_jordbærsaus_bringebærsaus_blåbær_dessert_17mai_oppskrift_bakemagi_2

Ha fløte og melk i en kjele. Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Bland frøene inn i litt sukker med en gaffel så frøene løser seg fra hverandre, så slipper du å få store klumper med vaniljefrø i panna cottaen. Tilsett dette, resten av sukkeret og vaniljestangen i melkeblandingen. Kok opp under omrøring. Når melkeblandingen har kokt opp, skrur du ned til svak varme og tilsetter finrevet limeskall og limesaft. La dette trekke i ca 10 minutter så smakene får satt seg. Tilsett evnt mer limesaft i melkeblandingen etter trekking om du ønsker en syrligere panna cotta.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 7-10 minutter.  Hell deretter melkeblandingen over i en sil slik at melken og vaniljefrøene skilles fra vaniljestangen og limeskallet. Ha melkeblandingen tilbake i kjelen. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør disse ut i den varme melken. La melkeblandingen avkjøles noe før den fordeles i 4-6 glass. Hvis du vil ha panna cottaen litt på skrå som jeg har i mine glass, kan du sette glassene i en tom eggekartong, muffinsbrett  eller noe lignende som er stødig slik at glassene ikke velter. Sett glassene i kjøleskap og la panna cottaen stivne over natten.

pannacotta_vanilje_krisebær_kirsebærsaus_jordbærsaus_bringebærsaus_blåbær_dessert_17mai_oppskrift_bakemagi_7

Kirsebærsausen lager du ved å blende tinte kirsebær, vaniljefrø og sukker i en blender. Kjør til en glatt saus. Ha sausen i en liten kjele og kok opp slik at sukkeret løses opp. Smak deg fram med sukker, noen kirsebær er veldig sure og trenger mer sukker. Bruker du hermetiserte kirsebær eller moreller, er disse gjerne søtere og trenger mindre sukker. Synes du sausen er for kraftig, kan du tilsette litt vann og koke opp sausen på nytt. Avkjøl sausen, og oppbevar tildekket i kjøleskap fram til servering.

pannacotta_vanilje_krisebær_kirsebærsaus_jordbærsaus_bringebærsaus_blåbær_dessert_17mai_oppskrift_bakemagi

Server panna cottaen med litt kirsebærsaus. Vær beskjeden, en spiseskje er ofte nok da sausen er kraftig på smak og fort kan overdøve smaken av panna cottaen – sett heller fram en skål med resten av sausen og la gjestene forsyne seg med mer selv. Pynt gjerne glassene med sitronmelisse, friske kirsebær/moreller eller blåbær ved å lage et snitt i bærene og træ de på glassene.

pannacotta_vanilje_krisebær_kirsebærsaus_jordbærsaus_bringebærsaus_blåbær_dessert_17mai_oppskrift_bakemagi_4

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s