Fastelavnsbolle-blomst

boller_fastelavnsboller_fastelavnsbollekake_bollekake_gjaerbakst_hveteboller_tuttifrutti_kremboller_vaniljekrem_oppskrift_bakemagi_8

Neste søndag er det fastelavn og om du har lyst til å servere fastelavnsboller med en liten vri, kan du jo prøve denne bolleblomsten? Fastelavnsboller i blomsterform med tuttifrutti-strø og fylt med fløte- og vaniljekrem, veldig enkelt og veldig godt!

boller_fastelavnsboller_fastelavnsbollekake_bollekake_gjaerbakst_hveteboller_tuttifrutti_kremboller_vaniljekrem_oppskrift_bakemagi_6

Fastelavnsboller, ca 20-24 stk

  • 6 dl h-melk
  • 15 gr fersk gjær
  • 2 egg
  • 200 gr sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • ca 1300-1500 gr hvetemel
  • 180 gr smør, romtemperert
  • Pensling
  • 1 egg, sammenpisket
  • tuttifrutti-kakestrø
  • Vaniljekrem
  • 5 dl h-melk
  • frø fra 1/2 vaniljestang
  • 100 gr sukker
  • 4 eggeplommer
  • 3 ss maizena, bruk måleskje

boller_fastelavnsboller_fastelavnsbollekake_bollekake_gjaerbakst_hveteboller_tuttifrutti_kremboller_vaniljekrem_oppskrift_bakemagi_7

Lag vaniljekremen først da den trenger litt tid til å avkjøles. Ha melk og vaniljefrø i en kjele og kok opp under omrøring. Rør hele tiden, det brenner seg fort. Pisk eggeplommer, sukker og maizena godt sammen med en ballongvisp i en bolle. Når melkeblandingen har kokt opp, helles litt av denne over i eggeblandingen. Pisk dette godt sammen og hell dette over i kjelen med resten av den varme melken. Sett kjelen over varmen igjen og pisk godt til kremen blir tykkere. Unngå at kremen koker for lenge, da vil den gjerne skille seg.

Ha vaniljekremen over i en vid bolle eller form. Kle den med plastfolie med en gang. For å unngå kondens og snerk, legg plastfolien helt inntil kremen og la den avkjøles i kjøleskap. Legg gjerne et fryseelement under formen for hurtigere avkjøling.

boller_fastelavnsboller_fastelavnsbollekake_bollekake_gjaerbakst_hveteboller_tuttifrutti_kremboller_vaniljekrem_oppskrift_bakemagi

Varm opp melk til den holder 20-25 grader og hell den over i en bakebolle. Tilsett gjær og egg. Bland sukker, kardemomme, salt og halvparten av hvetemelet, og tilsett dette i væsken og elt i kjøkkenmaskin.  Tilsett mel til deigen er smidig og slipper bollen. Elt deigen i ca ti minutter. Tilsett deretter smør i terninger og elt det godt inn i deigen. Legg deigen i en bakebolle og dekk den med plast. Sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse.

boller_fastelavnsboller_fastelavnsbollekake_bollekake_gjaerbakst_hveteboller_tuttifrutti_kremboller_vaniljekrem_oppskrift_bakemagi_10

Ha deigen på et melet underlag og del den inn ca 20 emner. Dette holder til to bolleblomster og et par boller ved siden av, eller en bolleblomst og flere boller. Bruk gjerne kjøkkenvekt for å få like store emner. Trill emnene til boller. Hvis du vil ha litt kontroll på formen på bolleblomsten, kan du sette ringen på en springform (ca 24 cm) på et stekebrett kledd med stekepapir og legge bollene inni ringen.  Sett bolleblomsten til etterheving under plast. La bollene heve i ca 40 minutter eller til de har blitt nesten dobbelt så store.

Fjern springform-ringen og pensle bolleblomsten med sammenpisket egg. Dryss over tuttifrutti-strø. Stek bolleblomsten på nest nederste rille i ovnen, på 220 grader på over- og undervarme i 17-20 minutter. Bolleblomsten er ferdig når den er gyllenbrun og har en hul lyd når du banker lett på undersiden. Avkjøl bolleblomsten på rist under et klede.

boller_fastelavnsboller_fastelavnsbollekake_bollekake_gjaerbakst_hveteboller_tuttifrutti_kremboller_vaniljekrem_oppskrift_bakemagi_3

Del bolleblomsten i to når den er avkjølt. Pisk krem av 3 dl fløte og bland inn vaniljekremen (smak deg frem, jeg bruker ca 3/4 av vaniljekremen). Ha kremen over i en sprøytepose og sprøyt et lag med krem på bunnen av bolleblomsten. Legg toppen av bolleblomsten på kremen og server straks.

boller_fastelavnsboller_fastelavnsbollekake_bollekake_gjaerbakst_hveteboller_tuttifrutti_kremboller_vaniljekrem_oppskrift_bakemagi_9

Bolleblomsten kan fint fryses om den ikke er fylt med krem. Pakk den godt inn i plast før den fryses ned. Tin den i romtemperatur, og lunk den på 150 grader varmluft i 10-15 minutter før servering. Om den skal fylles med krem, anbefaler jeg å ikke lunke bollene da kremen vil bli rennende.

3 thoughts on “Fastelavnsbolle-blomst

  1. […] Fastelavnsboller hører med på fastelavnssøndag, og de fylles gjerne med krem, vaniljekrem eller syltetøy, eller både krem og syltetøy. Eller hva med en skive marsipan under kremen? I år serverer jeg gode og luftige fastelavnsboller med rosa krem og snøkrystaller – koselig med litt vårlige farger på mørke og stormfulle februardager. Denne deigen passer godt til dere som ikke har kjøkkenmaskin, da smøret smeltes istedenfor å eltes inn til slutt. Ønsker du å lage deig der smøret eltes inn til slutt, kan du jo heller bruke denne oppskriften? […]

    Liker

    1. Hei! Når man bruker varm væske og elter lenge og godt i kjøkkenmaskin, og deretter hever og etterhever, trenger man ikke mye gjær. God elte- og hevetid gjør at man kan redusere gjærmengden ganske mye og jeg synes mindre gjær gir bedre smak 🙂 Men man kan alltids tilsette mer gjær om man vil redusere elte- og hevetid.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s