Pitabrød med spelt

pitabrod_pita_spelt_speltpita_oppskrift_bakemagi

Myke og luftige pitabrød laget med spelt er supert tilbehør til fredagstacoen eller fyll de med fiskekaker, kylling, en god salat eller det du liker best! Disse krever ikke mye elting, men desto litt lengre hevetid enn pitabrød laget med hvetemel.

pitabrod_pita_spelt_speltpita_oppskrift_bakemagi_3

Pitabrød, ca 12-14 stk

 • 5 dl vann
 • 0,5 pk tørrgjær
 • 2 ts sukker
 • 1 dl appelsinjuice, romtemperert
 • 1,5 ts salt
 • 800-1000 gr speltmel

pitabrod_pita_spelt_speltpita_oppskrift_bakemagi_2

Bland gjær og sukker i lunkent vann (20-25 grader) og la det stå i  10-15 minutter, til det det danner seg små bobler i væsken. Tilsett appelsinjuice. Bland salt inn i halvparten av melet og elt dette forsiktig inn i væsken. Spe på med mel til deigen blir fast, men fortsatt er litt klissete. Speltmel trekker til seg fuktighet saktere enn hvetemel, så det er viktig at det ikke tilsettes mel til deigen er like fast som ved baking med hvetemel. Elt i fem minutter i kjøkkenmaskin på lav hastighet, eller for hånd. Dekk bollen med plast og la deigen heve ca halvannen time på et lunt sted.

pitabrod_pita_spelt_speltpita_oppskrift_bakemagi_4

Hvelv deigen ut på et godt melet underlag. Del deigen inn i 12-14 like store emner og trill de til boller. Kjevle bollene flate til de er 0,5 cm – 1 cm tykke. Legg pitabrødene på et kjøkkenhåndkle, dekk de med et annet håndkle og la de etterheve i ca 45 minutter.

Legg brødene med undersiden opp på en stekeplate kledd med bakepapir eller legg de direkte på en bakestein (husk å ha varmet opp stenen i ovnen i minst en time). Stek pitabrødene på 250 grader midt i ovnen på over- og undervarme, i 5-6 minutter. Halvveis ut i steketiden vil brødene fylles med luft. Snu gjerne brødene mot slutten av steketiden og stek de med undersiden opp. Avkjøl pitabrødene på rist under et kjøkkenhåndkle.

pitabrod_pita_spelt_speltpita_oppskrift_bakemagi_5

Pitabrødene kan gjerne fryses. Pakk de i plast og legg de i fryseren når de er avkjølt. La de tine i romtemperatur og lunk de noen minutter på 150 grader varmluft. Jeg pakker de gjerne inn i litt aluminiumsfolie etter jeg har varmet de de opp. Da blir de myke og hardner ikke i kantene.

4 thoughts on “Pitabrød med spelt

  1. Så kjekt å høre, Anne-Helene 🙂 Flere ganger jeg har klødd meg i hodet og lurt på hvorfor ditt og hvorfor datt i ulike oppskrifter, så prøver å gjøre det mest mulig forståelig når jeg deler mine oppskrifter 🙂

   Ha en strålende søndag 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s