Solbærboller

solbærboller_oppskrift_bakemagi_6

Solbær er i sesong nå – utnytt hagens spisskammer og lag solbærboller! Vi har både solbær-, rips- og stikkelsbærbusker og disse bærene passer så godt i gjærbakst. Porsjonen med de rørte bærene er raus, så bruk gjerne resten som sommerlig pålegg på brødskivene – det holder seg et par dager i kjøleskap.

solbærboller_oppskrift_bakemagi_3

Solbærboller, ca 24 stk

  • 6 dl melk
  • 20 gr fersk gjær
  • 2 egg
  • 200 gr sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • ca 1300-1500 gr hvetemel
  • 180 gr smør, romtemperert
  • Fyll
  • 400 gr solbær, ferske eller fryste
  • frø fra 1/4 vaniljestang
  • sukker
  • Pensling
  • 1 egg, sammenpisket

solbærboller_oppskrift_bakemagi_1

Varm opp melk til den holder 20-25 grader og hell den over i en bakebolle. Rør ut gjær og tilsett egg. Bland sukker, kardemomme, salt og halvparten av hvetemelet, og tilsett dette i væsken.  Tilsett mel til deigen er smidig og slipper bollen. Elt deigen i kjøkkenmaskin eller for hånd i ca ti minutter. Tilsett deretter smør i terninger og elt det godt inn i deigen. Legg deigen i en bakebolle og dekk den med plast. Sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse.

solbærboller_oppskrift_bakemagi_7

Lag fyllet ved å røre solbær, sukker og frø fra vaniljestangen sammen med en gaffel. Knus bærene lett, så fyllet ikke blir altfor tynt. Tilsett litt sukker av gangen og smak deg fram – mengden sukker kommer an på hvor modne bærene er og hvor syrlig man liker det. Sett det rørte solbærene kjølig.

solbærboller_oppskrift_bakemagi_5

Ha deigen på et melet underlag og del den inn 20-24 emner, avhengig av ønsket størrelse på bollene. Bruk gjerne kjøkkenvekt for å få like store emner. Trill emnene til boller og trykk de litt flate – ca 1,5 cm tykke. Legg bollene på stekeplate kledd med bakepapir og sett de til etterheving under plast. La bollene heve i ca 30 minutter eller til de har blitt nesten dobbelt så store.

Bruk en skje til å lage en fordypning midt i bollene, og legg en stor skje med de rørte solbærene i hullet. Unngå å få med mye av saften. La gjerne bollene stå fem minutter under plast etter de er fylt med solbær. Pensle bollen med sammenpisket egg. Stek bollene midt i ovnen på 220 grader på over- og undervarme i 10-12 minutter. Bollene er ferdige når de er gyllenbrune og har en hul lyd når du banker lett på undersiden. Avkjøl bollene på rist.

solbærboller_oppskrift_bakemagi_4

Solbærbollene kan fryses. Avkjøl de før de pakkes godt i plast og fryses ned. La de tine i romtemperatur en times tid og lunk de i ovnen på 150 grader varmluft i 4-5 minutter før servering.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s