Spinatpai

pai_spinatpai_skinkepai_pie_paideig_middagspai_lunsjpai_oppskrift_bakemagi

Pai kan fylles med det meste  – alt etter smak og behag, og hva man har i kjøleskapet. Denne er laget med litt tipo 0-mel som gjør bunnen ekstra sprø, og er fylt med fersk spinat, skinke og fetaost. Den kan enkelt gjøres kjøttfri ved å tilsette mer spinat og andre grønnsaker, som soltørkede tomater og brokkoli. Eller hva med en pai fylt med løk? Pai er veldig enkelt å lage, og passer like godt til lunsj og middag.

pai_spinatpai_skinkepai_pie_paideig_middagspai_lunsjpai_oppskrift_bakemagi_4

Spinatpai, paiform 24-26 cm (3-4 porsjoner)

  • Deig
  • 100 gr hvetemel
  • 100 gram tipo 0-mel (pizzamel)
  • 0,5 ts salt
  • 150 gr smør, ta det ut av kjøleskap ti minutter før bruk
  • 2-3 ss kaldt vann
  • Fyll
  • 1-2 gule løk
  • 200 gr fersk spinat
  • 1-2 ss smør
  • 3 egg
  • 2 dl matfløte
  • 150-200 gr fetaost i terninger, gjerne med soltørkede tomater e.l.
  • 200 gr skinke (smårettskinke, bogskinke), eller annet kjøtt
  • 1 neve fersk gressløk
  • salt
  • pepper

pai_spinatpai_skinkepai_pie_paideig_middagspai_lunsjpai_oppskrift_bakemagi_3

Smuldre smør i melet og saltet , og tilsett nok vann til deigen blir fast. Arbeid minst mulig med deigen, den skal ikke eltes – bare bli fast. Pakk deigen inn i plastfilm og legg den kjølig en times tid.

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. Smør en paiform eller en ildfast form godt med smør.

Om du vil slippe søl med mel når deigen skal kjevles ut (og forenkle prosessen med å flytte deigen fra benken til formen), kan du kjevle deigen mellom to ark med bakepapir. Kjevle deigen til den er passe tynn, uten at den revner. Dra det øverste arket med bakepapir av deigen, ta tak i bakepapiret på undersiden og løft deigen over i paiformen. Dra av bakepapiret og klapp deigen godt ned i formen og opp langs sidene. Om du vil unngå at kantene siger litt ned langs kantene etter forstekingen, kan du la deigen gå over kanten på formen og ned på andre siden. Den overflødige deigen skjærer du vekk etter forsteking. Prikk bunnen med en gaffel. Legg gjerne et bakepapir over den ferdig prikkede bunnen og fyll på med tørkede erter. Da unngår du at bunnen hever seg eller danner luftbobler.

Forstek paibunnen midt i ovnen i ca 20-25 minutter – ta vekk ertene og bakepapiret de siste fem minuttene.

Har du deig til overs, kan den kjevles ut og stikke ut figurer med små pepperkakeformer om du ønsker å pynte paien. Stikk ut figurene og legg de i kjøleskapet mens paien forstekes – da er de ikke så skjøre når de legges på paien.

pai_spinatpai_skinkepai_pie_paideig_middagspai_lunsjpai_oppskrift_bakemagi_6

Lag fyllet mens bunnen forstekes. Skjær løk,  smelt smør i en stekepanne og surr løken i smøret til løken er myk og gyllen. Smak til med salt og pepper. Tilsett spinat og la den putre med løken til den har falt sammen. Visp sammen eggene med en gaffel, og bland inn fløten og hakket gressløk.

Fyll den forstekte paibunnen med den stekte løken og spinaten, skinke og fetaost. Hell over eggeblandingen. Pass på så det ikke kommer fyll utenfor paibunnen, da kan bunnen bli fuktig. Pynt paien med deigfigurer.

Stek paien midt i ovnen på 200 grader over- og undervarme, i ca 20-25 minutter til eggeblandingen har stivnet.

pai_spinatpai_skinkepai_pie_paideig_middagspai_lunsjpai_oppskrift_bakemagi_2

Server paien med en god salat, og bruk gjerne restene i nistepakken dagen etter – paien er like god kald som varm.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s