Blomsterbrød med surmelk

blomsterbrød_brytebrød_brød_rundstykker_kaldheving_oppskrift_kefir_bakemagi_4

Blomsterbrød med havre, solsikkefrø og kefirmelk! Her har jeg laget deigen på kvelden og formet brødene ferdig før jeg har satt de til kaldheving i kjøleskap over natten. Det gir en ekstra smakfull bakst når deigen får langtidsheve, og det er supert å kaldheve om man har knapt med tid den dagen baksten skal serveres. Vil du heller bake blomsterbrød uten kaldheving eller kefirmelk,  er kanskje denne oppskriften noe for deg?

blomsterbrød_brytebrød_brød_rundstykker_kaldheving_oppskrift_kefir_bakemagi

Blomsterbrød, 2 stk i 20 cm springform

  • 15 gr fersk gjær, evnt 2 ts tørrgjær
  • 2 dl lettmelk
  • 3 dl kefirmelk
  • 1 egg
  • 1 ss akasiehonning, evnt annen klar honning eller sukker
  • 1 ts salt
  • 200 gr havregryn
  • 50 gr solsikkekjerner
  • 550-600 gr hvetemel
  • 50 gr smør, romtemperert
  • Pensling
  • 1 egg
  • solsikkekjerner, havregryn, valmuefrø

blomsterbrød_brytebrød_brød_rundstykker_kaldheving_oppskrift_kefir_bakemagi_2

Ha kefirmelk og 1,5 dl av lettmelken i en bakebolle, og bland inn havregrynene. La de svelle i melken i 15-20 minutter. Varm opp resten av lettmelken (0,5 dl) til den holder ca 20 grader og rør ut gjæren. (Bruker du tørrgjær, dropper du dette og tilsetter heller gjæren sammen med resten av ingrediensene). Tilsett melken med gjæren, honning, egg, og solsikkefrø i kefir- og havregrynsblandingen. Bland salt inn i halvparten av melet (og tørrgjær om man bruker det). Tilsett dette i deigen og juster med mer mel til deigen er smidig og slipper bollen. Elt deigen godt i kjøkkenmaskin eller for hånd i minst ti minutter. Tilsett smør i terninger og elt det godt inn i deigen.

Smør to springformer godt med smør eller matfett, spesielt godt i overgangen mellom bunn og kant. Legg bakepapir i bunnen. Hvelv deigen ut på et melet underlag eller smør underlaget med smør for å unngå søl med mel. Del deigen i to like store emner. Del hvert av emnene i syv og trill ut til rundstykker. Sett et  rundstykke i midten av springformen og sett de resterende seks rundt. Det er gjerne litt mellomrom mellom rundstykkene, men disse forsvinner ved heving. Rundstykkene kan også settes i en ildfast form, eller tett på en stekeplate kledd med bakepapir om man ikke har en form tilgjengelig. Dekk brødene med plast, sett de i kjøleskap og la de kaldheve natten over.

blomsterbrød_brytebrød_brød_rundstykker_kaldheving_oppskrift_kefir_bakemagi_5

Ta brødene ut av kjøleskapet en times tid før steking, og sett de på et lunt sted. Fyll gjerne kjøkken-kummen med varmt vann, sett risten over og la brødene heve på risten. Fjern plasten for å slippe ut den kalde luften og dekk brødene til igjen etter 15 minutter.

Pensle brødene med sammenvispet egg og strø over havregryn, solsikkefrø eller andre frø. Stek brødene på nederste rille i ovnen, på 200 grader over- og undervarme eller 180 grader varmluft, i ca 25-40 minutter. Legg gjerne et bakepapir over brødene etter halv steketid dersom brødene blir mørke. Jeg steker begge springformene samtidig på samme rist på varmluft, og de er ferdige etter 35 minutter. Ta brødene ut av springformene – kommer det en hul lyd når du banker lett på undersiden, er de ferdige. Avkjøl brødene på rist under et klede. Server med godt pålegg eller som tilbehør til en god lunsj eller middag.

blomsterbrød_brytebrød_brød_rundstykker_kaldheving_oppskrift_kefir_bakemagi_3

Blomsterbrødene kan fint fryses. La de avkjøles helt før de pakkes godt inn i plast og fryses ned. La de tine i romtemperatur og lunk de på varmluft 150 i 10-15 minutter rett før servering.

One thought on “Blomsterbrød med surmelk

  1. […] Rundstykker fylt med ulike typer ost og soltørkede tomater er supert å servere til ulike salater og middag – eller de kan nytes alene! Disse ostebollene er laget av en deig med kulturmelk og kaldhevet over natten, så de krever litt planlegging. Jeg kaldhever alltid når jeg bruker kulturmelk eller andre typer surmelk – det gir deigen en ekstra god smak, og gjærbaksten blir saftigere. Med hvetemel og masse ost, er ikke disse rundstykkene hverdagskost. Ønsker du heller en grovere variant, kan du erstatte litt av melet med grovere mel eller bruke denne deigen. […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s