Løkpai

pai_løkpai_løk_paideig_paiform_middag_bakst_bakemagi_

En pai fylt med ulike typer løk, servert med salat og krutonger, lages enkelt til lunsj eller middag, og den smaker like godt varm som kald. Fyllet kan varieres etter det man har tilgjengelig, og man kan tilsette kjøtt, fisk eller kylling om man ønsker det. Lag gjerne deigen dagen før og legg den kjølig, da er halve jobben gjort.

pai_løkpai_løk_paideig_paiform_middag_bakst_bakemagi_4

Løkpai, paiform 24-26 cm (3-4 porsjoner)

  • Deig
  • 200 gr hvetemel
  • 0,5 ts salt
  • 150 gr smør, ta det ut av kjøleskap en times tid før bruk
  • 2-3 ss kaldt vann
  • Fyll
  • 2 gule løk, store
  • 3-4 delikatesseløk, evnt annen smakfull og søt småløk
  • 1 purreløk
  • 1-2 ss smør
  • 3 egg
  • 2 dl fløte
  • 50 gr gulost, revet
  • 1 neve fersk gressløk
  • salt
  • pepper

pai_løkpai_løk_paideig_paiform_middag_bakst_bakemagi_3

Smuldre smør i melet , og tilsett nok vann til deigen blir fast. Pakk deigen inn i plastfilm og legg den kjølig en times tid.

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. Smør en paiform eller en ildfast form godt med smør.

Om du vil slippe søl med mel når deigen skal kjevles ut (og forenkle prosessen med å flytte deigen fra benken til formen), kan du kjevle deigen mellom to ark med bakepapir. Kjevle deigen til den er passe tynn, uten at den revner. Dra det øverste arket med bakepapir av deigen, ta tak i bakepapiret på undersiden og løft deigen over i paiformen. Dra av bakepapiret og klapp deigen godt ned i formen og opp langs sidene. Om du vil unngå at kantene siger litt ned langs kantene etter forstekingen, kan du la deigen gå over kanten på formen og ned på andre siden. Den overflødige deigen skjærer du vekk etter forsteking. Prikk bunnen med en gaffel. Legg gjerne et bakepapir over den ferdig prikkede bunnen og fyll på med tørkede erter. Da unngår du at bunnen hever seg eller danner luftbobler.

Forstek paibunnen midt i ovnen i ca 20-25 minutter – ta vekk ertene og bakepapiret de siste fem minuttene.

Har du deig til overs, kan den kjevles ut og stikke ut figurer med små pepperkakeformer om du ønsker å pynte paien. Stikk ut figurene og legg de i kjøleskapet mens paien forstekes – da er de ikke så skjøre når de legges på paien.

pai_løkpai_løk_paideig_paiform_middag_bakst_bakemagi_6

Lag fyllet mens bunnen forstekes. Skjær løk og purreløk i strimler, smelt smør i en stekepannen og surr løken i smøret til løken er myk og gyllen. Smak til med salt og pepper. Visp sammen eggene med en gaffel, og bland inn fløten, revet ost og hakket gressløk.

Fyll den forstekte paibunnen med den stekte løken, og hell over eggeblandingen. Pass på så det ikke kommer fyll utenfor paibunnen. Pynt paien med deigfigurer.

Stek paien midt i ovnen på 200 grader over- og undervarme, i 20-25 minutter til eggeblandingen har stivnet.

pai_løkpai_løk_paideig_paiform_middag_bakst_bakemagi_2

Server paien med en god salat, dressing og sprø krutonger.

One thought on “Løkpai

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s