Brioche

Brioche er et luftig og lett fransk brød, og er perfekt til helgefrokosten med rørte bær og annet godt pålegg. Lag de i brødform eller som små boller, og server de rett fra ovnen. De blir gjerne best om deigen får langtidsheve i kjøleskap over natten, så det krever litt planlegging. Men det er verdt det! Denne oppskriften er fra min mormors gamle kokebok. Jeg regner med at hun visste hva hun drev med når det kom til brioche, siden hun var gift med en franskmann 🙂

brioche_bakemagi

Brioches, 10-12 stk i stor muffinsform

  • 300-350 gr hvetemel
  • 0,5  ts salt
  • 2 ss sukker
  • 20 gr fersk gjær
  • 2 ss vann
  • 3 egg, romtempererte
  • 120 gr smør, stått i romtemperatur en halvtimes tid
  • 1 eggehvite

brioche_bakemagi_2

Bland 300 gr mel, salt og sukker i en bakebolle. Skjær smør i terninger og smuldre dette i melblandingen. Visp eggene kjapt sammen og rør ut  gjæren i romtemperert vann. Tilsett dette i melet og elt godt i kjøkkenmaskin på lav hastighet. Elt i 15-20 minutter, og tilsett evnt mer mel om deigen er veldig løs. Deigen skal være smidig og slippe bollen, men ikke klissete. Da det er mye smør og egg i deigen, vil den gjerne se blank ut. Dekk deigen med plast og la den hvile på kjøkkenbenken en times tid før den settes inn i kjøleskapet og kaldheves natten over.

brioche_bakemagi_5

Ta deigen ut av kjøleskapet halvannen time før bollene bakes ut, og sett den på et lunt sted. Brett vekk litt av plasten slik at den kalde luften slipper ut. Del deigen i 10-12 emner (lag et ekstra emne om du ønsker den lille hatten på bollen). Trill emnene til boller og legg de i muffinsformer eller muffinsbrett som er smurt med litt smør. Dekk de med plast og la de etterheve en time eller til de når dobbel størrelse.

Pensle bollene med eggehvite. Jeg har drysset over finhakkede urter på noen av bollene siden jeg serverte de som tilbehør til middag, men jeg foretrekker å spise de uten urtedryss og heller med godt pålegg. Da smaker briocheen aller best.

Stek bollene på 220 grader over- og undervarme eller  200 grader varmluft, midt i ovnen, i ca 8-10 minutter. Avkjøl de et par minutter på rist, og server de mens de enda er varme.

brioche_bakemagi_4

Selv om jeg synes brioche er aller best når de er ferske, kan de fryses. Pakk de godt i plast før de fryses. La de tine på kjøkkenbenken og lunk de på 100 grader varmluft i noen minutter før servering.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s