Hvetehorn 

Horn_fyltehorn

Fine hvetehorn med valmuefrø er en favoritt fra barndommen. De skulle serveres med ost og skinke, agurk og paprika, og klappes sammen – og det er fortsatt sånn de skal spises i dag. Nostalgi! Disse hornene er smakfulle og luftige, og med et litt annerledes mønster enn de tradisjonelle hornene. Lag gjerne dobbel porsjon, disse går fort unna! Nederst i innlegget finner du fremgangsmåten for kaldheving av hornene – supert til helgefrokosten!

Horn_fyltehorn6

Horn, 16 stk

 • 5 dl melk
 • 1 ts akasiehonning eller annen klar honning (evnt sukker)
 • 25 gr fersk gjær (0,5 pk tørrgjær)
 • 1 egg
 • 1 ts salt
 • 800-900 gr hvetemel
 • 50 gr smør, romtemperert
 • 1 egg
 • valmuefrø

Horn_fyltehorn2

Varm opp melk til den holder 20-25 grader og hell den over i en bakebolle. Rør ut gjær og tilsett honning og egg. Elt inn salt og halvparten av melet (og tørrgjær om man bruker det). Tilsett mel til deigen er smidig og slipper bollen. Tilsett smør i terninger og elt deigen godt i kjøkkenmaskin eller for hånd i minst ti minutter. Dekk bollen med plast og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve i minst en time, eller til den når dobbel størrelse.

Hvelv deigen ut på et melet underlag, og del den i to like store emner. Kjevle hvert emne til en sirkel med en tykkelse på ca 0,5-1 cm. Del sirkelen inn i åtte trekanter, bruk gjerne et pizzahjul. Skjær tre snitt fra spissen av hver trekant. Snittene gir hornene det fine mønsteret. Rull deigen fra den brede siden og innover mot spissen med snittene. Legg hornene med spissen ned, på en stekeplate med bakepapir. Form hornene ved å bøye hver side mot hverandre slik at de danner en halvmåne. Dekk hornene med plast og la de etterheve i 30-40 minutter.

Horn_fyltehorn3

Pensle hornene med et sammenvispet egg og strø over valmuefrø. Stek hornene midt i ovnen på 220 grader over- og undervarme eller 200 grader varmluft i 10-12 minutter. Hornene er ferdige når de er gylne og man hører en hul lyd når man dunker lett på undersiden. Avkjøl hornene på rist, under et håndkle.

Horn_fyltehorn4

Kaldheving: Hvis du heller vil kaldheve og gjøre alt klart til helgefrokosten, så kan du fint bruke denne deigen, men reduser gjerne gjærmengden noe. Bland kald melk, 15 gr fersk gjær, egg, honning, salt og halvparten av hvetemelet sammen i en kjøkkenmaskin og elt godt. Tilsett mel til deigen blir smidig og slipper bollen. Tilsett smør i terninger og elt smøret godt inn i deigen i ca ti minutter. Lag hornene som beskrevet ovenfor, og legg de på stekeplater kledd med bakepapir. Dekk de godt med plast og sett de i kjøleskapet over natten. Ta de ut i romtemperatur, fjern plasten for å slippe ut kald luft og legg på ny plast som ikke er fuktig, etter ti minutter. La hornene stå en times tid, pensle de med egg og strø over valmuefrø, og stek de som beskrevet ovenfor.

Hornene kan fint fryses. Pakk de inn i plast når de er avkjølt og frys ned. La de tine i romtemperatur og lunk de på 150 grader varmluft i 3-4 minutter rett før servering. Server med godt pålegg eller som tilbehør til middagen.

4 thoughts on “Hvetehorn 

 1. […] Brødkrutonger lager du enkelt selv – de er både bedre på smak og mye billigere enn å kjøpe ferdige! Gi nytt liv til det tørre brødet, samtidig som du unngår matsvinn. Du kan bruke både fint og grovt brød. Krutonger kan du også lage av rester fra blant annet fletteloff, hamburgerbrød og hvetehorn. […]

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s