Skoleboller

skoleboller_skolebrød_6

Skoleboller, eller skolebrød, er enkelt å lage når man har rester av både vaniljekrem og kokos etter julebaksten. Det er lite som slår rykende fersk gjærbakst – spesielt etter flere uker med både syv slag og julesnop.

skolebrød_skolebolle_2

Skoleboller, ca 12 stk

 • 125 gr smør
 • 3 dl melk
 • 25 gr fersk gjær
 • 2 egg
 • 125 gr sukker
 • 0,5 ts kardemomme
 • 0,5 ts vaniljepulver/frø fra 1 vaniljestang
 • ca 600 gr hvetemel
 • vaniljekrem (1 pk Piano)
 • melis
 • noen dråper sitron
 • kokosstrø

skolebrød_skolebolle_3

Smelt smør og tilsett melk, varm dette til væsken holder ca 30 grader. Rør ut gjær i væsken og bland i sammenpiskede egg. Rør inn sukker, kardemomme og vaniljepulver. Tilsett mel og elt deigen godt til den er smidig og slipper bollen. Kle bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, på et lunt sted.

Strø litt mel på benken og hvelv deigen ut av bollen. Del deigen i ønsket antall emner. Jeg veier hvert emne til 110-120 gram og får dermed 12 store skoleboller. Trill emnene til boller og trykk de litt flate – ca 1,5 cm tykke. Legg bollene på stekeplate kledd med bakepapir og sett de til heving under plast til de har dobbel størrelse.

Bruk en skje til å lage en fordypning midt på bollene, og legg en stor skje med vaniljekrem i hullet. La gjerne bollene heve ti minutter under plast etter de er fylt med vaniljekrem. Stek bollene midt i ovnen på 200 grader på over- og undervarme i 10-12 minutter. Bollene er ferdige når de er gyllenbrune og har en litt hul lyd når du banker lett på undersiden. Avkjøl bollene på rist.

Lag melis med vann og tilsett noen dråper sitron for en friskere smak. Melisen bør være litt tykk så den ikke renner for mye. Ta melisen over i en sprøytepose eller brødpose, klipp et lite hull i spissen av posen og sprøyt melis på bollene. Dypp bollene i kokosstrø.

skolebrød_skolebolle_4

Bollene kan fint fryses, gjør det da med en gang de er avkjølte, og uten melis og kokos. Tin bollene en times tid på kjøkkenbenken, og lunk de 2-3 minutter i stekeovnen på 150 grader varmluft, før de pyntes med melis og kokos.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s