Bløtkake med jordbærnisser 

Bløtkake_nissekake_nisse_4

Bløtkake med smånisser i snø – noen ganger er det enkle ofte det beste. Et sukkerbrød fylt med syltetøy og krem, og dekorert med søte jordbærnisser er enkelt å lage og smaker veldig godt! Oppskriften på dette sukkerbrødet er min mormors, og det blir lett, luftig og smakfullt – fylt med det man har tilgjengelig.

Bløtkake_nissekake_nisse_2

Nissekake

  • Sukkerbrød
  • 2 ts bakepulver
  •  1,5 dl potetmel
  • 2  1/4 dl hvetemel
  • 2  1/4 dl sukker
  • 6 egg, romtempererte
  • Fyll
  • 6 dl kremfløte
  • litt melk til dynking
  • 2 dl vaniljekrem
  • 200 gr bringebærsyltetøy
  • 200 gr ripsgele
  • Eller fyll den med bringebærmousse
  • 2 dl bringebærsaus/coulis – oppskrift her
  • 4 gelatinplater
  • 3 dl kremfløte
  • 2-3 ss sitronsaft

Legg gelatinplatene i kaldt vann og la de ligge til de er myke – i ca 7-8 minutter. Varm opp halvparten av bringebærsausen. Klem ut vannet av gelatinplatene og rør de inn i den varme bringebærsausen. Bland godt så gelatinen løser seg helt opp. Tilsett resten av bringebærsausen, og la den avkjøles til den holder romtemperatur.

Stivpisk kremfløten i en kjøkkenmaskin eller med en håndmikser, og rør inn bringebærsausen med en slikkepott. Smak til med sitronsaft for en syrligere mousse. Sett moussen i kjøleskap i 20-30 minutter så den blir litt fastere før den fylles i kaken.

  • Pynt
  • 1 kurv jordbær
  • spiselige sølvperler

Bløtkake_nissekake_nisse_1

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Bland hvetemel, potetmel og bakepulver godt sammen og sikt det i eggedosisen. Vend det forsiktig inn i eggedosisen med enslikkepott. Vend godt inn så det ikke blir luftlommer med mel i røra.

Smør en springform str 28 cm, og legg bakepapir i bunn og langs kantene. Smør også bakepapiret. La gjerne bakepapiret gå litt over kanten, så har sukkerbrødet noen ekstra cm å vokse på i ovnen. Hell røren i kakeformen, og stek sukkerbrødet på stekeplate på nederste rille i ovnen på 150 grader i ca 45 minutter. Stikk en kakenål i midten av kaken på slutten av steketiden – er den tørr, er kaken ferdig.

Hvelv kaken over på en rist (legg gjerne bakepapir på rista så kaken ikke fester seg til rillene) og la den ligge med formen over seg i 15 minutter. Avkjøl kaken og pakk den godt inn i plast til den skal fylles. Jeg oppbevarer sukkerbrød i kjøleskap over natten da jeg synes det er enklere å skjære i det når det er kaldt.

Bløtkake_nissekake_nisse_6

Se oppskrift på bringebærmousse ovenfor om du heller ønsker det som fyll.

Pisk kremfløte. Del sukkerbrødet i tre, og legg en bunn på kakefat. Dynk bunnen med litt melk. Fyll bunnen med bringebærsyltetøy og legg vaniljekrem over syltetøyet. Legg på bunn nr 2 og dynk med litt melk. Fyll bunnen med ripsgele og deretter krem. Legg på den siste bunnen og  dynk med litt melk.

Smør krem langs sidene og toppen av kaken i et jevnt lag, gjøres enkelt med en spatula. Bruk en valgfri tipp (jeg har brukt Wilton 12) og fyll en sprøytepose eller brødpose med krem, og sprøyt ut «snø» på toppen av kaken og en kant langs bunn.

Del jordbærene i to, sprøyt en passe mengde krem på den største delen av bæret og sett på den andre delen – nisselue. Sett jordbærnissene på kaken og pynt med spiselige perler som øyne. Oppbevar kaken i kjøleskap.

God jul 🙂

7 thoughts on “Bløtkake med jordbærnisser 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s