Berlinerkranser og sandnøtter

sandnøtter_berlinerkranser_1

Berlinerkranser og lyse sandnøtter er tradisjonelle julekaker mange må ha i hus til jul. De er enkle og lite tidkrevende å lage, også for barn, så dette er kaker man gjerne rekker å lage nå i julestria. Her er oppskrifter på både berlinerkranser og lyse sandnøtter – lag gjerne dobbelt opp og gi bort i gave til noen som ikke baker selv.

sandnøtter_berlinerkranser_2

Berlinerkranser, ca 30 stk

  • 1 kokt eggeplomme
  • 1 rå eggeplomme
  • 70 gr sukker
  • 125 gr smør, romtemperert
  • 180 gr (3 dl) hvetemel
  • 1 eggehvite
  • perlesukker

Gni den kokte eggeplommen ut slik at den er helt glatt, og rør den sammen med den rå eggeplommen. Tilsett sukker og pisk det godt sammen. Rør inn smøret som er romtemperert, og tilsett mel litt etter litt. Mengde mel avhenger av størrelsen på eggeplommene, så her kan det hende man må ha litt mer eller litt mindre enn i oppskriften. Elt til en jevn deig, pakk den i plast og la den hvile kjølig i en times tid.

Del deigen i 30 like store emner, og trill dem ut i 12-14 cm pølser som formes til kranser ved å legge endene i kryss over hverandre. Legg kransene på bakepapirkledd stekebrett. Pensle berlinerkransene med eggehvite, og strø over perlesukker. Stek kakene på 180 grader midt i ovnen,  i 8-10 minutter til kakene er gylne og gjennomstekte. De er litt myke når  de er tas ut av ovnen, men vil bli hardere når de er avkjølt. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks.

sandnøtter_berlinerkranser_3

Lyse sandnøtter, ca 50 stk

  • 185 gr smør, romtemperert
  • 160 gr sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 0,5 ts hjortetakksalt/hornsalt
  • 250 – 290 gr hvetemel

Rør smør, sukker og vaniljesukker porøst. Bland hjortetakksaltet inni melet og sikt dette inn. Elt til en jevn deig, pakk den i plast og legg den kjølig i en times tid.

Del deigen inn i 50 like store emner og trill de ut til små kuler. Pynt gjerne med en halv skåldet mandel eller grovhakkede mandler.  Legg kulene på bakepapirkledd stekebrett. Stek kakene på 160 grader midt i ovnen, i 8-10 minutter til kakene er gylne og gjennomstekte. De er litt myke når de tas ut av ovnen, men de vil bli hardere når de er avkjølt. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks.

sandnøtter_berlinerkranser_5

One thought on “Berlinerkranser og sandnøtter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s