Fløtekarameller 

karameller_fløtekarameller_2

Fløtekarameller er favoritten her i huset når det gjelder julegodt og er en av våre syv slag. Når karamellmassen putrer i gryta og lukta av karamell brer seg i huset – da er det jul! Det blir karamellkoking både fire og fem ganger i løpet av desember, myke fløtekarameller som smelter i munnen er jo så godt!

karameller_fløtekarameller_6

Fløtekarameller, ca 100 stk

  • 150 gr smør
  • 300 gr sukker
  • 4 dl kremfløte
  • 420 gr (3 dl) lys sirup
  • 2 ts vaniljesukker eller 1 ts vaniljepulver/frø fra 1 vaniljestang
  • tykkbunnet gryte
  • tresleiv
  • termometer

karameller_fløtekarameller_4.JPG

Ha alle ingrediensene i en kjele og rør godt mens massen koker til den tykner og måler 118-125 grader. Jeg foretrekker å koke massen til den har 123-125 grader. Da er karamellen akkurat passe myke samtidig som de er faste nok til å pakkes inn uten at det blir for mye kliss. Husk å følge med på termometeret når det nærmer seg 110 grader. Herfra går det fort til ønsket temperatur.

Koketid avhenger av kjele og koketopp. Det tar gjerne fra 30 minutter til halvannen time, og noen ganger lenger. Jeg bruker en støpejerngryte med et tynt emaljelag og koker karamellmassen i ca 45 minutter på middels til sterk varme.  Ved å koke karamellen raskt på sterk varme istedenfor lenge på lav varme, har jeg erfart at det er mindre sjanse for at karamellen skiller seg.

Har man ikke termometer, kan man ta dråpetesten. Ta en teskje med karamellmasse og dypp massen i et glass med iskaldt vann. Kan massen formes til en kule og man synes den er myk eller hard nok, er karamellen ferdig.

karameller_fløtekarameller_5

Når karamellen har nådd ønsket temperatur, hell massen i en kakeform eller ildfast form kledd med bakepapir. For variasjon kan man strø over litt havsalt, frysetørket bringebær eller annet etter smak og behag før massen stivner i formen.

Avkjøl karamellen i romtemperatur før den settes kjølig. Del karamellplaten i passende biter og pakk inn i cellofan, matpapir eller mellomleggspapir. Legg de i glass eller tett boks og oppbevar kjølig. Karamellene holder seg fint i to-tre uker og er fine gaver å ta med seg i besøk nå i førjulstida!

Karameller_fløtekarameller_7

4 thoughts on “Fløtekarameller 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s