Lussekatter

Lusekatter_3

Lussekatter hører med på Luciadagen 13. desember. Ekte lussekatter har god smak av safran og det er safranen som gir lussekattene den fine gulfargen. Om man ikker så begeistret for smaken av safran, kan man bytte ut det eksklusive krydderet med gurkemeie.

Lussekatter_2

Lussekatter, ca 30 stk

  • 6 dl melk
  • 20 gr fersk gjær
  • 1 gr safran eller 0,5 ts gurkemeie
  • 1,5 ts kardemomme
  • 200 gr sukker
  • ca 1 kg hvetemel
  • 150 gr smør i terninger
  • rosiner
  • 1 egg

Lusekatter_4

Ta smøret ut av kjøleskapet og del det inn i terninger. Om man bruker safrantråder, støtes disse i en morter sammen med en sukkerbit til trådene er finmalt. Varm melken til ca 20-25 grader. Smuldre gjær i en bakebolle, tilsett den lunkne melken og løs opp gjæren. Tilsett sukker, kardemomme og safran, bland godt. Tilsett halvparten av melet og elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca ti minutter på lav til middels hastighet. Tilsett mer mel til deigen er smidig, og den slipper bollen. Tilsett smør i terninger og elt dette godt inn i deigen. Dekk bakebollen med et lokk eller plastfolie og la deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse. Som oftest tar dette en time til halvannen time.

Legg rosiner i lunkent vann mens deigen hever, så får du myke og saftige rosiner til å pynte lussekattene med.

Lussekatter_1.JPG

Strø litt mel på benken og hvelv deigen ut av bollen. Del deigen inn i ca 30 emner (jeg veier hvert emne til ca 80 gram og får da 30 emner), eller del deigen i så mange emner du ønsker avhengig av størrelse på lussekattene du vil lage. Form lussekattene i ønsket fasong. Her har jeg laget lussekatter med «julegris»-fasong da jeg synes disse har en fin størrelse. Legg lussekattene på stekebrett kledd med bakepapir og sett de til heving under plastfolie til de når nesten dobbel størrelse. Dette tar gjerne en halvtime – tre kvarter..

Lussekatter_5

Pisk egget og pensle lussekattene for en fin og blank overflate, og pynt med rosiner. Stek lussekattene midt i ovnen ved ca 220 grader på over- og undervarme i 8-12 minutter, avhengig av egenskapene til ovnen din. Lussekattene er ferdige når de er gyllenbrune og har en litt hul lyd når du banker lett på undersiden. Avkjøl lussekattene på rist, og server mens de enda er litt lunkne.

Lussekatter kan fint fryses, gjør det da med en gang de er avkjølt. Tin lussekattene en times tid i romtemperatur, og varm de 4-5 minutter i stekeovnen på 150 grader varmluft. En enkel og kjapp måte å diske opp med gode lussekatter i en hektisk førjulstid.

2 thoughts on “Lussekatter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s